IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи с Binance след ерата на Чанпън Джао?

Освен че трябва да работи в условията на все по-сериозен мониторинг новият шеф Ричард Тън ще трябва да положи сериозни усилия, за да промени културата на работа във фирмата

13:50 | 27.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бурята, която се развихри миналата седмица около най-голямата платформа за търговия с криптоактиви в света – Binancе, можеше да се очаква. Борсата отдавна е на мушката на регулаторните органи отвъд Океана и беше само въпрос на време да се стигне до подобен резултат. А и криптосветът през последната година е следен под лупа след серията гръмки фалити, довели до загуби за милиарди както за крупни инвеститори, така и за малки спестители, съпътствани от шумни съдебни процеси, пише Светослав Стефанов в материал за БТА.

Какво точно обаче се случи с Binance? След години разследване по обвинения в незаконни финансови дейности, достигащи до нарушаване на американските закони за пране на пари, главният изпълнителен директор и основател на борсата Чанпън Джао се призна за виновен и сключи споразумение, за да избегне съдебен процес, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес. Съдиите все пак ще се произнесат по неговия казус след около три месеца, но се очаква присъдата му да бъде относително лека предвид отправените му обвинения.

По-съществената последица за Binance е, че по силата на сключеното споразумение Джао се оттегли незабавно като главен изпълнителен директор на борсата и беше наследен на поста от Ричард Тън, който е в Binance едва от две години – първо като главен изпълнителен директор на подразделението на платформата в Сингапур, а след това и като регионален шеф за Европа, Азия, Близкия изток и Северна Африка. Сделката освен това предвижда борсата и Джао да платят глоба от общо 4,3 милиарда долара, за да бъде сложен край на разследването.

Крупната сума без съмнение ще се отрази на позициите на борсата в криптосвета и експерти и анализатори вече си задават въпроса дали Binance ще съумее да запази доминацията си, изградена през последните години. Обобщено казано, борсата е изправена пред нарастващи разходи за доказване на съответствие с пазарните правила и продължаващи правни главоболия при свиващ се дял от криптосектора.

Освен че трябва да работи в условията на все по-сериозен мониторинг от страна на американските финансови власти, Тън ще трябва да положи сериозни усилия, за да промени културата на работа на Binance, смятат наблюдатели. В продължение на години платформата "в преследване на печалби си е затваряла очите за задълженията си по закон и е позволявала през нея да преминават средства към терористи, киберпрестъпници и насилници", по думите на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън.

"Тън е смятан за "сигурна карта", казва Керъл Еликзендър, професор по финанси към Университета в Съсекс, която от години следи развитието на Binance. Преди да заеме пост в платформата, Тън е работил най-вече в сферата на финансовата регулация. Новият шеф на криптоборсата побърза да увери потребителите с постове в социалните мрежи във "финансовата сила, сигурност и стабилност" на Binance и потвърди, че ще работи с регулаторните органи, "за да поддържа високи стандарти".

"Фундаментите на нашия бизнес са много силни", увери Тън. "Капиталовата ни структура е свободна от дългове, разходите ни са скромни и въпреки ниските такси, които начисляваме на нашите потребители, имаме стабилни приходи и печалби", добави той.

Преди да се присъедини към Binance, Тън е работил като директор корпоративни финанси към Централната банка на Сингапур, директор по регулацията към Сингапурската фондова борса и в продължение на шест години като главен изпълнителен директор на Abu Dhabi Global Market, международният финансов център в столицата на Обединените арабски емирства, регулиращ търговията с дигитални активи.

Тън премина в Binance точно в годината, когато борсата влезе в полезрението на американските регулаторни органи и бързо се изкачи до върховете на компанията. Той бе начело на подразделението в Сингапур едва пет месеца, около година беше регионален шеф за Европа, Азия, Близкия изток и Северна Африка, а от май т. г. отговаря за регионалните пазари като цяло. Обявявайки го за свой наследник, Джао го характеризира като "високо квалифициран лидер с над три десетилетия опит във финансовите услуги и регулаторните органи, който ще преведе компанията през следващия период на растеж", посочва Би Би Си.

Според Еликзендър обаче да се промени културата в Binance, една компания създадена и оформена изцяло от и по образа на Джао, ще бъде "изключително трудно". За значението му за борсата говори и фактът, че за първите 24 часа след като той се призна за виновен, инвеститорите изтеглиха близо 1,3 милиарда долара, която е най-големият дневен изходящ поток за повече от година.

Макар и споразумението със САЩ да забранява на Джао да се меси в управлението на Binance, той си остава фактор, тъй като е най-големият акционер в компанията. И Хъ, съоснователка на борсата и майка на децата на Джао, пък продължава да заема ръководен пост. "Нова страница", написа тя в социалната мрежа X веднага след назначаването на Тън начело на платформата.

Говорител на Binance посочи пред Ройтерс, че на компанията са липсвали "механизми за контрол" и че, тъй като тя растяла твърде бързо, са били вземани "погрешни решения". Говорителят добави, че Ричард Тън бил нает преди около две години, за да помогне на Binance да "узрее и да преодолее тези проблеми".

По силата на сключеното споразумение в продължение на пет години Binance ще бъде обект на финансов мониторинг от страна на Комисията за надзор на финансовите престъпления (FinCEN) към министерството на финансите. FinCEN ще има достъп до счетоводните книги, записи и системи на компанията  и ще "надзирава предприеманите оздравителни действия", за да бъде приведена Binance в съответствие с правилата за борба с прането на пари и други финансови измами, се посочва в становището на министерството.

Според адвокати и бивши регулатори подобни мерки са необичайни, трудни и скъпи дори и за традиционни финансови компании, които имат дълъг опит в отношенията си с регулаторните органи. "Това е като истински воденичен камък - всичко, което правите, подлежи на контрол", казва Джон Рийд Старк, бивш шеф на Службата за контрол на правилата в интернет към Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC).

Binance е разследвана от SEC и по обвинение, че е управлявала "мрежа от лъжи", включващи изкуствено надуване на търгуваните обеми и отклоняване на средства на клиенти. Компанията отрича тези обвинения. Във Франция борсата е разследвана за пране на пари.

Нещата не изглеждат добре и на бизнес фронта. Макар от години да доминира на криптопазара, от началото на 2023 г. делът на компанията рязко се свива. През октомври Binance е контролирала едва 32 на сто от крипто спота и 50 на сто от търговията с деривати спрямо 55 и 62 на сто през януари, показват данни на компанията за наблюдение на криптопазара CCData.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, спадът се дължи на края на политиката на Binance за нулеви такси върху трансакциите, както и на регулаторните проблеми на борсата.

В резултат на това други борси, като например регистрираната на Сейшелите OKX "отхапват" по-голям дял от пазара. В момента именно OKX е втората борса по големина в криптосектора.

Експерти очакват делът на Binance да продължи да се свива под натиска на намалените търговски обеми и регулаторното наблюдение, макар че процесът може да се забави. "Засега те си остават силен титуляр", казва Джоузеф Едуардс, шеф на изследователския отдел към базираната в Лондон Enigma Securities.

А след края на ерата Джао всичко преминава в сигурните ръце на Тън. Или поне така изглежда.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Я, квадратната глава как бяга, като видя какво се случи с бившия му колега рунтавата глава :))) Когато корабът потъва - мишУетата се разбягват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още