IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не една и две важни задачи стоят пред новия шеф на Binance

Предотвратяване на отлив на потребители и помиряване с регулаторите са само част от нещата, които Ричард Тън трябва да свърши след оттеглянето на Чанпън Джао

14:39 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Ричард Тън. Снимка: Bloomberg LP
Ричард Тън. Снимка: Bloomberg LP

Успокойте 150 млн. изнервени потребители, помирете се с враждебните американски регулатори и запазете на ваша страна основателя Чанпън Джао. Това са само няколко от задачите за новия ръководител на криптоборсата Binance Ричард Тън.

53-годишният Тън наследи Джао като главен изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в света, след като компанията и Джао се признаха за виновни в нарушаване на американските закони срещу прането на пари и заобикалянето на санкции. Джао, който е и основател на Binance, се оттегли от шефското място в рамките на споразумението с министерството на правосъдието на САЩ.

Според него Binance ще трябва да плати глоби в размер на 4,3 млрд. долара глоби – една от най-големите такива суми в американската история, а самият Джао – отделно 50 млн. долара глоба. Той е заплашен и от ефективна присъда, а именно затвор до 10 години, но се очаква да лежи не повече от 18 месеца.

Всичко това, взето заедно, е остър укор срещу водещата криптоборса и оставя Тън с може би една от най-трудните задачи в сектора на дигиталните активи. Той трябва да възстанови доверието в Binance, да подкрепи пазарния му дял и да продължи с останалите регулаторни разследвания по света, включително това на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, която не бе част от споразумението от вторник.

Работа за вършене

„Има много работа за вършене за радикалната промяна на оперативния и управленски модел за Binance, за да се гарантира, че може да оперира по начин, който е – и изглежда да е – агресивно в подкрепа на спазването на правилата, както и отворен към прилагането на най-високите стандарти за добро менажиране и управление на риска“, коментира Йеша Ядвар, професор от университета „Вандербилд“.

През последните 24 часа потребителите са изтеглили нетните 1,3 млрд. долара от платформата на Binance, според данните на DefiLlama. Binance разполага с борсови активи на стойност 67 млрд. долара, посочват от фирмата.

Монетата на криптоборсата BNB поскъпва леко в четвъртък до 234,57 долара. Токенът е четвъртият по големина на пазарната капитализация с 36 млрд. долара, по данни на CoinGecko.

В рамките на споразумението от вторник независим наблюдаващ орган ще следи дейността на Binance в продължение на три години и компанията ще трябва да представя доклади на американските власти. Това са опасни условия, ако Тън не успее да се справи с нарушенията, за които Binance бе обвинена, включително позволяването на трансакции за военни групировки като „Хамас“.

Успокояване на клиентите

В публикация в Х Тън заяви, че ще се фокусира върху това да увери 150-те милиона потребители на Binance в нейната „сила, сигурност и безопасност“ и ще сътрудничи с регулаторите за спазването на „високи стандарти международно“. Той добави, че ще работи с партньори за увеличаване на растежа и прилагане на web3 – визия за интернет, изграден около криптотехнологията и блокчейна.

Тън, който е държавен служител, превърнал се в криптомениджър, бе фаворит за поемането на поста на изпълнителен директор, докато регулаторният надзор върху Binance и Джао се увеличаваше в някои ключови юрисдикции. В края на май Джао го назначи за ръководител на регионалните пазари извън САЩ.

Последна актуализация: 14:39 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още