IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не една и две важни задачи стоят пред новия шеф на Binance

Предотвратяване на отлив на потребители и помиряване с регулаторите са само част от нещата, които Ричард Тън трябва да свърши след оттеглянето на Чанпън Джао

14:39 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Ричард Тън. Снимка: Bloomberg LP
Ричард Тън. Снимка: Bloomberg LP

В подкрепа на Тън работи десетилетният му опит в регулаторни институции, включително Паричната служба на Сингапур, както и фондовата борса SGX в града. Той също така бе и главен изпълнителен директор на регулатора на международната финансова свободна зона на Абу Даби. Тън се присъедини към Binance през август 2021 г. като главен изпълнителен директор на сингапурското подразделение.

Тън има „уважавана регулаторна квалификация“, коментира Хирандер Мисра, председател и главен изпълнителен директор на GMEX Group. „Той плува срещу течението. Култура на регулаторно прилагане е много трудно да се вгради в организация, която се е развила в индустрия с липса на регулации“, допълва той.

Сред проблемите пред Тън е и поредицата оставки на високопоставени служители на Binance през последните месеци, някои от които помагаха за регулаторната криза около компанията. Сред напусналите са мениджърът за борба с тероризма Дженифър Хикс, ръководителят на продуктовото звено Майур Камат, вицепрезидентът по въпросите на правоприлагането Стивън Кристи, ръководителят на Азиатско-Тихоокеанското подразделение Леон Фон и главният директор по стратегиите Патрик Хилман.

Джао има забрана да взема участие в управлението на Binance в рамките на споразумението с властите. Но в публикация в Х той сигнализира, че все още е готов да предлага насоки на Тън.

„Ще остана достъпен за екипа за консултации, ако е необходимо, в съответствие с рамката“, зададена в сделката с властите, заяви той. Джао добави, че планира да си вземе почивка, преди да потърси възможности за инвестиции в стартиращи компании и да проучи сектора на децентрализираните финанси.

Херкулесова задача

Друг основател на Binance с голямо влияние в компанията е И Хъ – която е и партньорка на Джао в живота. Двамата имат и деца.

„Все още остава въпросът кой дърпа конците“, посочва Мисра от GMEX. „Надявам се за негово добро да му бъде дадена автономията да извърши значителна промяна, за да се справи с херкулесовата задача, поставена пред него“, допълни той, имайки предвид Тън.

Binance изгря на криптосцената през 2017 г. и отчете скок на пазарния си дял до повече от 60% в световен мащаб след краха на FTX през ноември 2022 г. Но оттогава комбинираният ѝ пазарен дял за спот търговия и деривати намалява до по-малко от 44% този месец по данни на CCData.

Това споразумение позволява на Binance да отвори нова глава в историята си, коментира Алекс Зерден, чиято фирма Capitol Peak Strategies консултира криптокомпании. „Въпреки това компанията ще е обект на строго наблюдение през следващите няколко години и трябва да покаже искрени и значими промени“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още