IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може би никога повече няма да видим компания като Binance

В ранните дни на криптовалутите бе лесно да се създаде компания, която да е отвъд границите, но това време изглежда вече е в миналото

18:09 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP
Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP

Във вторник една ера приключи. Чанпън Джао от Binance се оттегли и се призна за виновен за нарушаване на американските закони срещу пране на пари, въпреки че Binance никога не е била американска борса. С това митът за криптокомпания „отвъд границите“ наистина свърши, пише Емили Паркър в материал за CoinDesk.

За да сме честни, това не е първият път, в който американските власти удрят криптоборса, която не е официално в страната. Същото се случи и с FTX. Но никоя друга компания не олицетворява така този мит, както Binance, която ще трябва да плати 4,3 млрд. долара глоба за уреждане на разследването на министерството на правосъдието.

Binance се противопостави на границите на традиционната компания. Тя обслужваше трейдъри навсякъде, превръщайки се в най-голямата криптовалутна компания – и все пак много дълго време никой не знаеше къде е ситуирана. Самата идея за седалище беше против цялата идентичност на Binance.

През 2018 г. на въпрос на Паркър къде е базиран Чанпън Джао отговаря така: „Хората все още имат тази много силна концепция за това къде е компанията ти и къде си ти“. „Компанията е концепция. Организацията е концепция“, допълва той. Когато го питат къде е мястото, което нарича дом, той просто отвръща: „Наистина нямам отговор на това. Земята?“.

Binance не е базирана в САЩ, като се изключи доста по-малкото ѝ американско подразделение Binance.US. Не мога да си спомня, пише Паркър, кога за последно Джао публично се е появил на американска почва. Но въпреки това компанията очевидно не е била имунизирана срещу американските закони САЩ обвиниха Binance, че не разполага с нужната програма за борба с прането на пари, че оперира нелицензиран бизнес за пране на пари и нарушава законите за санкционния режим, съобщи по-рано CoinDesk.

„Binance стана най-голямата криптоборса в света отчасти заради престъпленията, които извърши – сега плаща една от най-големите корпоративни глоби в американската история“, заяви правосъдният министър на САЩ Мерик Гарланд.

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), както и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) също предприеха мерки срещу Binance. Като цяло темата на обвиненията е, че компанията има американски потребители, казала е на тези потребители как да избегнат американските регулации и е предприела стъпки да скрие активността им от регулаторите. Някои представители на криптообщността критикуват дългата ръка на американския закон. Самата Binance се възпротиви на CFTC в жалба до американския съд, посочвайки, че „американският закон регулира на местно ниво, но не контролира света“.

Американският закон обаче може да не се съгласи. През 2022 г. основателите на BitMEX се признаха за виновни в нарушаване на американските закони за борба с прането на пари, въпреки че компанията бе базирана на Сейшелските острови. След това, разбира се, дойде и FTX. Криптоборсата бе базирана в Хонконг и след това се премести на Бахамските острови. Сам Банкман-Фрийд отчаяно искаше да успее в САЩ, давайки големи суми пари за подкрепа на знаменитости и права за име на зала, докато през това време се опитваше да ухажва политици във Вашингтон. В крайна сметка международните операции на FTX така и не можаха да пробият в САЩ – с изключение на много по-малко влиятелната FTX.US. Вместо това Банкман-Фрийд се оказа разпарчетосан от американската прокуратура в съда.

Междувременно САЩ продължават да са привлекателна дестинация за криптобизнеса. Въпреки интереса от динамични региони като Азия и Близкия изток е трудно да се заобиколи САЩ. Дали чуждестранна борса има американски потребители? Дали е подвела американските инвеститори? Дали главният изпълнителен директор има срещи в САЩ?

Самсон Ензер, бивш федерален прокурор в Манхатън, посочи пред WSJ миналата година, че самото място няма чак такава тежест. За правителството и един имейл, изпратен в Ню Йорк, би бил достатъчен, смята той.

Може би никога повече няма да видим друга компания като Binance. Самите криптовалути може и да са отвъд границите, но за криптокомпаниите може да се окаже все по-трудно да оперират отвъд законовите или географски такива. В ранните дни на криптосектора изглеждаше възможно да откриеш огромна борса, която да успява да се промуши в пролуките на която и да е било юрисдикция. Тези дни обаче са в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още