IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance и основателят ѝ Чанпън Джао искат съдът да отмени дело на американски регулатор

Адвокатите са подали искането с довода, че Комисията по търговия със стокови фючърси надхвърля правомощията си

11:09 | 28.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Операторът на най-голямата криптоборса в света Binance Holdings Ltd., както и нейният съосновател Чанпън Джао са поискали от американския съд да отмени заведено дело от Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC), съобщава Bloomberg.

Адвокатите на Binance и Джао са подали искането в четвъртък с довода, че регулаторът надхвърля правомощията си и използва теории, разчитащи на несъответствия, като същевременно прави неоснователни твърдения и неуместни обвинения.

„В този случай комисията иска да регулира чуждестранни лица и корпорации, които се намират и работят извън САЩ – преминавайки ограниченията на законовите си правомощия и потъпквайки дълбоко вкоренени принципи на вежливост с чужди суверени“, се посочва в документите.

CFTC заведе дело срещу борсата и Джао през март, обвинявайки ги, че са действали умишлено, за да заобиколят американското законодателство – включително умишлено позволявайки на американци да използват платформата, за да продават и купуват криптодеривати, въпреки че Binance не е регистрирана в САЩ.

Агенцията също така заведе дело и срещу Самюел Лим, бивш директор, който също поиска в четвъртък обвиненията срещу него да отпаднат.

Binance и Джао се опитват да отбият все по-нарастващия регулаторен натиск след миналогодишната криза в сектора, която предизвика множество фалити.

И макар платформата да остава доминираща на пазара, обемите търгувани спот дигитални активи намалява през последните месеци.

По-рано Джао е казвал, че делото на CFTC „изглежда съдържа непълно посочване на факти“ и не е съгласен с „характеризирането на много от проблемите, посочени в жалбата“.

От Binance са отказали допълнителен коментар във връзка с искането от четвъртък. От CFTC не са отговорили незабавно на запитване за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още