IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Франция разследва Binance за незаконно предоставяне на услуги

Миналата седмица в офиса на Binance е имало посещение от френските власти, каза говорител на борсата в изявление

17:33 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Binance, най-голямата криптоборса в света, е обект на разследване и във Франция по подозрение в незаконно предоставяне на услуги за дигитални активи и пране на пари. За това съобщава представител на прокуратурата в Париж, цитиран от Bloomberg.

Миналата седмица в офиса на Binance е имало посещение от френските власти, посочи на свой ред говорител на борсата в изявление. „Във Франция посещенията на място от регулатори и инспектори са част от регулаторните задължения, с които всички финансови институции трябва да се съобразяват“, допълни още говорителят, който обаче отказа да коментира с повече подробности. „Спазваме всички закони във Франция, както и на всеки друг пазар, на който оперираме“, допълни той.

Френското разследване е поредният удар по борсата на фона на засиления надзор от страна на международните регулатори върху целия криптосектор. По-рано в петък от Binance съобщиха също, че напускат Нидерландия, след като борсата не е могла да получи регистрация към финансовите власти. Компанията не е получила регистрация като доставчик на услуги за виртуални активи, въпреки че „проучихме множество алтернативни канали за обслужване на нидерландските жители в съответствие с нидерландските регулации“.

По-рано през юни американската Комисия по ценните книжа и борсите заведе дело срещу Binance и главния изпълнителен директор Чанпън Джао по обвинения в злоупотреба с потребителски средства и нарушаване на законите за търговия с ценни книжа. Преди това през март пък американският регулатор за търговия с деривати също заведе дело срещу борсата. Компанията, на свой ред, определя действията на властите като „разочароващи“ и обеща да се защити от обвиненията.

Въпреки че Binance настоява, че няма конкретно международно или регионално седалище, Париж може да се нарече нейният европейски център, след като миналата година получи разрешение за дейност от френските регулатори. Това бе и първото одобрение от страна от Г-7. През последната година страната е открила над 150 постоянни работни места и се съобщава, че е направила инвестиция за 100 млн. евро в блокчейн екосистемата на страната.

Решението на компанията да се позиционира в Париж се разглеждаше като победа за амбициите на френското правителство да установи столицата като център за криптовалутни и финтех компании. В същото време Джао определи страната като една от приятелски настроените към криптовалутите юрисдикции.

През април европейските законодатели дадоха финална зелена светлина за закона на Европейския съюз за пазарите на криптовалута, известен като MiCA. Регулациите са първи опит на водеща юрисдикция да надзирава зараждащата се индустрия в такъв мащаб и идват месеци след фалитите на водещи криптокомпании през 2022 г.

По време на събитие в Париж управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че е необходимо международно сътрудничество за регулирането на криптоконгломератите. Според него ще е необходима нова версия на европейските закони - MiCA 2, за да се регулират тези компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още