IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От върха до дъното, или внезапният провал на криптотитана Чанпън Джао

Поредното зрелищно падение в криптосектора показва, че изглежда никой не имунизиран

12:43 | 22.11.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Чанпън Джао в съда. Снимка: Bloomberg LP
Чанпън Джао в съда. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на криптоборсата Binance Чанпън Джао дълго време култивира образа на суров боец в света на криптовалутите, пише Bloomberg.

Когато империята на неговия конкурент Сам Банкман-Фрийд се срина преди година, Джао – известен и само с инициалите си CZ – бе в епицентъра на събитията, изтегляйки доста публично парите си и помагайки за отприщването на последната фатална вълна тегления. Години по-рано той заяви, че централата на компанията му е където се намира той – завоалиран удар срещу регулаторите, опитващи се да определят юрисдикциите. А този март, когато американските регулатори повдигнаха обвинения срещу Джао и Binance Holdings за нарушаване на законите за ценни книжа, неговият единствен отговор бе знак с ръка на четири пръста – негова метафора за нещо, което той смята за незаслужаващо вниманието му.

Във вторник обаче Джао се представи по съвсем различен начин в съдебната зала в Сиатъл. В тъмен костюм той се призна за виновен пред съдия по наказателни обвинения за нарушаване на законите за борба с прането на пари и заобикалянето на санкции, включително допускането на трансакции за „Хамас“ и други терористични групи. Признанието му е част от мащабна сделка с министерството на правосъдието на САЩ, целяща да запази работеща най-голямата криптоборса в света. Самата Binance също призна вината си по криминални обвинения и ще плати глоби за над 4 млрд. долара. Джао подаде оставка като главен изпълнителен директор и ще плати 50 млн. долара глоба.

Капитулацията на Джао по много начини представлява кулминацията на многогодишните усилия на международни регулатори, опитващи се да наложат някакви ограничения на Binance и като цяло на индустрията.

Това е и вторият път за по-малко от година, в който криптосветът губи една от най-големите си звезди. Банкман-Фрийд може и да е най-добре познатото име, но Джао – който в началото на 2022 г. имаше състояние от 100 млрд. долара, е най-богатият и най-влиятелният.

„Това е голяма работа“, коментира Майкъл Росен, главен инвестиционен директор на Angeles Investments. Популярността на Джао „му помагаше, докато не го уязви“, превръщайки го в голяма мишена за властите.

Ричард Тън, бивш държавен служител, станал криптомениджър, наследи Джао на шефското място в Binance.

Монетата Binance Coin, позната и като BNB, поевтинява с над 9% за денонощието в сряда до цена от 235,48 долара. Към 10:45 ч. българско време червената вълна на широкия криптопазар се задържа. Цената на биткойна се свива с 2,4% до близо 36 483 долара.

„Когато Binance стартира, ние не разполагахме с адекватни за размера на компанията, в която се превръщахме, контроли за съответствие, а трябваше да имаме такива. Binance се разрастваше с изключително бързи темпове в световен мащаб, в една нова и развиваща се индустрия, която беше в начален етап на регулиране. Binance взе погрешни решения по пътя си и днес компанията поема отговорност за тази минала глава от своя път“, посочват от Binance в съобщение, разпространено и до български медии.

„Важно е, че никога не сме предали нашите основни ценности за сигурност и безопасност на потребителите“, посочва още компанията, като подчертава, че в споразумението с американските власти не се твърди, че Binance е присвоила средства на потребители или че е участвала в манипулиране на пазара.

Криптовалутите в мейнстрийма

Самият Джао изигра важна роля в това да доближи дигиталните активи до сектора на традиционните финанси. Той превърна Binance в гигант, който в един момент контролираше почти две трети от спот търговията на централизирани борси, привличайки погледа на регулаторите по света.

Оттеглянето на може би най-емблематичния останал криптомениджър се случва точно в момент, в който индустрията се опитва да остави в миналото репутацията си на скандали, измами и незаконна дейност. Няколко души, свързани с тази сфера – от Сам Банкман-Фрийд до До Куон и Алекс Машински, или са в затвора, или са им повдигнати обвинения за престъпления, довели до многомилиардни загуби.

Последна актуализация: 12:43 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 5 месеца
До: Gna то и оня ден беше ясно че е понци :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
nikiangel
преди 5 месеца
Как добре го е казал поета: Пирамиди, фараони, и балъци за...трилиони :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Gna
преди 5 месеца
Cz определено изгради образ на иноватор и мотиватор за инвестиции в крипто и видиш ли как това е бъдещето на финансите. Днес е повече от ясно, че това е поредната понзи схема/пирамида, която е пред закриване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
мрънмрън
преди 5 месеца
В моментът, в който никой не иска да ти размени крипто за фиатни пари, без да ровиш в ТОР, е моментът в който криптото ще умре. Цената на криптото е по-спекулативна от всички акции на компании, взети заедно. Но както всяко подобно начинание, едни ще станат по-богати, а други по-бедни. Специално тоя се отърва доста лесно и няма да загуби парите си, за разлика от тоя от FTX, дето вероятно няма да види бял ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: evlogi едно питане имам... кажи ми колко биткоима си изкопал и как се промени производителноста ти през месеците... колко пари наби в ток и хардуер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 5 месеца
До: evlogi принципа на работа на "криптовалутите" (всичките) е изграден върху понци схема. .. 1 към 1 е... още 2014 ми стана ясно когато за първи път започнах да копая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
evlogi
преди 5 месеца
До: khao Измами и понци схеми в света на криптовалутите определено има.Също както ги има и в сферата на традиционните финанси...А ако говорим специално за Бинанс-нито е понци схема, нито е измама.Присъдата е за нарушения в правилата за пране на пари и законите за публично предлагане на ценни книжа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 5 месеца
никок не бил застрахован, хахахаха.... като ви говорихме преди 2-3 години, че това е измама и понци схема, тук беше пълно с разбирачи дето спориха с авторитета... а сега тишинаааа! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още