IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От върха до дъното, или внезапният провал на криптотитана Чанпън Джао

Поредното зрелищно падение в криптосектора показва, че изглежда никой не имунизиран

12:43 | 22.11.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Чанпън Джао в съда. Снимка: Bloomberg LP
Чанпън Джао в съда. Снимка: Bloomberg LP

Джао може да получи присъда до 10 години затвор, но се очаква да получи не повече от 18 месеца в рамките на сделката, която го спасява от по-тежки наказания, каквито други криптомениджъри получиха. От американското министерство на правосъдието още не са решили каква присъда ще искат от съда.

Роденият в Китай Джао се мести във Ванкувър, когато е на 12 години, и става канадски гражданин. С диплома по компютърни науки той започва да гради кариера в изграждането на системи за търговия.

През 2013 г. Джао управлява своя софтуерна компания в Шанхай, когато открива биткойна по време на игра на покер. След като работи за фирмите Blockchain.info и OKCoin, той основава Binance през 2017 г. заедно с главния маркетингов директор И Хъ, с която имат деца.

Пръстът на Джао в драмата с FTX

Само след няколко години Джао става най-богатият човек в криптосредите. Със своята късо подстригана коса и черна тениска с логото на компанията той бързо се превръща в наложено лице по конференциите, прекарвайки по свои изчисления 580 часа в самолети през 2022 г.

Джао имаше пръст и в зрелищния крах на FTX през ноември 2022 г. В публикация в Twitter той обяви, че продава активите на Binance в монетата на борсата на Сам Банкман-Фрийд FTT, което предизвика масово теглене на средства от платформата. По-рано този месец Банкман-Фрийд бе признат за виновен в мащабна схема за измама и очаква присъда. Той може да лежи десетилетия в затвора.

Binance, както и други борси, настояха, че те не представляват такъв риск за потребителите си, тъй като техните активи се държат отделно от потребителските и по тази причина са достъпни за теглене по всяко време.

„Приемаме отговорността си като попечител много сериозно и се отнасяме напълно отговорно към всеки потребителски актив. Това означава, че потребителите могат да изтеглят 100% от активите си от платформата по всяко време“, се посочва в позицията на Binance до медиите.

През третото тримесечие борсата отговаря за около 38% от търгуваните обеми на спот пазара, което е спад спрямо почти 55% през първото тримесечие на годината, показват данни на CCData. За сравнение, най-голямата американска криптоборса Coinbase Global Inc. има пазарен дял от 5,7% през тримесечието.

Реакцията на Джао с четирите пръста бързо се превърна в любима шега в социалните мрежи, след като стана ясно споразумението – всъщност това представлява 4-те млрд., които Binance ще трябва да плати, гласи тя.

„Искам да приключа въпроса, искам да поема отговорност и да затворя тази глава от живота си“, коментира Джао в съда по време на изслушването. По думите му той е „малко изплашен“ да дойде в САЩ да изпълни своята част от сделката с властите.

Гаранцията на Джао бе определена в размер на 175 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 5 месеца
До: Gna то и оня ден беше ясно че е понци :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
nikiangel
преди 5 месеца
Как добре го е казал поета: Пирамиди, фараони, и балъци за...трилиони :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Gna
преди 5 месеца
Cz определено изгради образ на иноватор и мотиватор за инвестиции в крипто и видиш ли как това е бъдещето на финансите. Днес е повече от ясно, че това е поредната понзи схема/пирамида, която е пред закриване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
мрънмрън
преди 5 месеца
В моментът, в който никой не иска да ти размени крипто за фиатни пари, без да ровиш в ТОР, е моментът в който криптото ще умре. Цената на криптото е по-спекулативна от всички акции на компании, взети заедно. Но както всяко подобно начинание, едни ще станат по-богати, а други по-бедни. Специално тоя се отърва доста лесно и няма да загуби парите си, за разлика от тоя от FTX, дето вероятно няма да види бял ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: evlogi едно питане имам... кажи ми колко биткоима си изкопал и как се промени производителноста ти през месеците... колко пари наби в ток и хардуер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 5 месеца
До: evlogi принципа на работа на "криптовалутите" (всичките) е изграден върху понци схема. .. 1 към 1 е... още 2014 ми стана ясно когато за първи път започнах да копая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
evlogi
преди 5 месеца
До: khao Измами и понци схеми в света на криптовалутите определено има.Също както ги има и в сферата на традиционните финанси...А ако говорим специално за Бинанс-нито е понци схема, нито е измама.Присъдата е за нарушения в правилата за пране на пари и законите за публично предлагане на ценни книжа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 5 месеца
никок не бил застрахован, хахахаха.... като ви говорихме преди 2-3 години, че това е измама и понци схема, тук беше пълно с разбирачи дето спориха с авторитета... а сега тишинаааа! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още