IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жертви на „Хамас“ съдят Binance заради атаката от 7 октомври

Това е първото гражданско дело от очаквана вълна искове срещу „Хамас“ и нейната мрежа след атаката на терористичната организация и масовите отвличания

13:18 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американка, която е била заложник на „Хамас“ в Газа, и близките на двама мъже, убити при атаката на терористичната групировка на 7 октомври, съдят криптоборсата Binance за това, че според тях е улеснила проявата на насилие, съобщава Bloomberg.

Джудит Раанан, която бе освободена заедно с дъщеря си на 20 октомври, както и роднините на Итай Глиско и д-р Даниел Леви Людмир, убити от „Хамас“, са завели дело срещу криптоборсата, както и срещу Иран и Сирия във федерален съд в Манхатън в сряда.

Това е първото гражданско дело от очаквана вълна искове срещу „Хамас“ и нейната мрежа след атаката на терористичната организация и масовите отвличания, които отприщиха настоящата война с Израел.

Делото срещу Binance е заради това, че компанията е позволявала на „Хамас“ да търгува на платформата ѝ. Обвиненията са налице след регулаторно и криминално разследване срещу най-голямата платформа в света за търговия с криптовалута миналата година. Binance се призна за виновна за нарушаване на санкции и закони за борба с прането на пари, позволявайки на организации като „Хамас“ да заобикалят американските банкови регулации.

Борсата трябваше да понесе парични санкции от над 4 млрд. долара, а бившият ѝ главен изпълнителен директор Чанпън Джао очаква също присъда за нарушаване на банковото законодателство.

Представители на Binance не са отговорили веднага на запитване за коментар. Според адвокат на Раанан и семействата ищците имат право да им бъдат изплатени „значителни щети“ в рамките на американското законодателство, включително на базата на закона за борба с тероризма.

Според твърденията на правителството по делото на Binance от миналата година военното крило на „Хамас“ – „Ал Касам“, е използвало трансакции с биткойни, за да набира средства за палестинската съпротива. Най-малко 1,1 млн. трансакции на стойност 899 млн. долара са били извършени от хора, живеещи в Иран, в нарушение на американските санкции, е признала компанията.

Съдействието на Binance е осигурило на „Хамас“ начин за финансиране на нападения и набиране на бойци за извършването им, се казва в жалбата от сряда.

Според нея ищците също така Иран се очертава като „основният защитник на тероризма на „Хамас“, увеличавайки финансирането и снабдяването с оръжия за групата през последните години.

Също така според ищците Сирия е една от „люлките на тероризма на „Хамас“ и е допринесла за военния арсенал на групировката преди атентата от 7 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още