IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борел: Израелският план за унищожението на "Хамас" не работи

ЕС трябва да продължи с усилията си за създаване на "две държави", добави върховният представител на ЕС за външната политика

12:42 | 22.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Планът на Израел да унищожи ислямистката палестинска групировка „Хамас“ в Газа не работи и Европейският съюз (ЕС) трябва да продължи усилията си за създаване на "решение с две държави" въпреки съпротивата на Израел, заяви в понеделник върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Вместо да унищожава "Хамас", Израел "сее семената на омразата за поколения" с ответните си удари срещу Газа, каза още той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди в неделя твърдата линия срещу палестинска държава, тъй като това би представлявало "екзистенциална опасност" за Израел. Той заяви, че Израел ще продължи да настоява за пълен контрол на сигурността над цялата територия на запад от река Йордан, която ще включва Газа и окупирания от Израел Западен бряг.

Борел направи изказването си на месечната среща на външните министри на ЕС, на която този път присъстват представители на Саудитска Арабия, Египет и Йордания, както и генералният секретар на Арабската лига. Разговорите ще се фокусират главно върху последиците от атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври и последвалата офанзива на Израел в Газа.

Израелският външен министър Израел Кац и палестинският външен министър Рияд ал-Малики се появиха поотделно на срещата, която прави равносметка и на войната в Украйна.

Позовавайки се на целта на Израел в опустошителната му тримесечна война в Газа, Борел каза пред репортери: „Да се каже, че целта е унищожаването на „Хамас“ е едностранчиво, защото това означава Израел да реши кога смята, че („Хамас“) е отслабнала достатъчно. Не можем да продължим да работим така".

Мащабната въздушна и наземна офанзива на Израел в малката, гъсто населена Газа отне живота на над 25 хил. палестинци, посочват здравните власти на управлявания от „Хамас“ анклав, и разсели по-голямата част от 2,3 млн. жители.

Израел заяви, че войната може да продължи „много месеци“ и няма да приключи, докато „Хамас“ не бъде унищожена, всички израелски заложници освободени, а ивицата Газа вече не представлява заплаха за сигурността.

Преди срещата в Брюксел дипломатическата служба на ЕС изпрати документ за обсъждане на 27-те страни членки, предлагайки пътна карта за мир в по-широкия израелско-палестински конфликт.

В основата на плана е призив за „подготвителна мирна конференция“, която да бъде организирана от ЕС, Египет, Йордания, Саудитска Арабия и Арабската лига, като САЩ и ООН ще бъдат поканени организатори.

Конференцията ще се проведе дори ако израелци и палестинци откажат да вземат участие. Консултации с двете страни обаче ще има на всяка стъпка от разговорите, докато делегатите се опитват да изготвят мирен план, се посочва в документа.

Вътрешният документ, видян от няколко новинарски организации, включително Ройтерс, ясно показва, че ключова цел в мирния план трябва да бъде създаването на независима палестинска държава, „която да живее рамо до рамо с Израел в мир и сигурност“.

Европейските представители признават, че израелските официални лица и дипломати в момента не показват интерес към т.нар. решение за две държави, но настояват, че това е единственият вариант за дългосрочен мир.

Палестинската държава е дълбоко разделена към подобен подход, като подкрепяната от Запада Палестинска автономия, която упражнява ограничено самоуправление в Западния бряг, е преговаряла с Израел, а врагът на Автономията „Хамас“ е положил клетва за унищожението на Израел.

Кабинетът на Нетаняху каза в събота след разговор с американския президент Джо Байдън, че Израел трябва да запази контрол по сигурността над Газа, за да „гарантира, че Газа вече няма да представлява заплаха за Израел – изискване, което противоречи на искането за палестински суверенитет“.

Документът на ЕС предполага още, че участниците в мирната конференция трябва да посочат „последиците“ за двете страни в зависимост от това дали те приемат, или отхвърлят плана, одобрен на срещата.

Той не посочва какви може да бъдат тези последици, макар че ЕС има някои сфери на потенциален натиск.

Блокът е основен доставчик на икономическа помощ за палестинците и има широко споразумение за сътрудничество с Израел, което включва сферата на свободната търговия. Някои официални лица са намеквали в лични разговори, че това споразумение може да бъде използвано за влияние върху Израел.

„Всички тези, които казват, че не искат да чуват за подобно решение, не са предложили друга алтернатива“, коментира и германският външен министър Аналена Бербок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 месеца
нека им дадем шанс да нанесат нужните корекции че да заработи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още