IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бенямин Нетаняху отказва да предаде контрола над Газа

Израелският премиер е под силен натиск у дома и от своите най-близки партньори на Запад

10:27 | 21.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че няма да има компромис относно пълния контрол на страната му над ивицата Газа, пише АР. Нетаняху е под натиска на Запада да се съгласи с формулата за "две държави", признавайки суверенитета на Палестина. Домът му в Кесария беше обсаден от роднини на отвлечените от "Хамас" през октомври, които поискаха освобождаването на останалите над 100 души в плен.

По-късно се проведоха и протести в Тел Авив, където хиляди поискаха оставка на правителството и нови избори.

Американският президент Джо Байдън коментира в петък (19 януари), че "има различни варианти на решението за "две държави" и допълни, че  няма друго решение, дори и правителството на Израел да не е съгласно.

След коментара на Нетаняху за Газа говорител на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас призова САЩ да направят следващата крачка. "Време е САЩ да признае независимостта на Палестина, не само да говори за "две държави", коментират от  офиса на Абас.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също призова Израел да се съобрази с решението "две държави" за решаването на конфликта. "Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава трябва да бъде признато от всички", заяви каза той в Кампала по време на среща на Движението на необвързаните държави.

Междувременно израелската армия съобщи за унищожаването на "голям брой обекти", в които са се произвеждали компоненти за ракети. Израел вече контролила по-голямата част от севрените части на ивицата и ракетните атаки от страна на "Хамас" значително намаляват, съобщава DPA. Операцията обаче предизвиква напрежение в други части на Израел, включително и по северната част, където израелските военни са в почти непрекъснати сблъсъци с части от групировката "Хизбула".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 21.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още