IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На криптопазара отново дойде сезонът на мемекойните

Някои от най-спекулативните криптовалути, появили се през последните няколко години, се търгуват при рекордни стойности на фона на ръстовете на биткойна

15:54 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Отново е сезонът на мемекойните на пазара на дигитални активи.

Някои от най-спекулативните криптовалути, появили се през последните няколко години, се търгуват при рекордни стойности, съобщава Bloomberg. Старият любимец на пазара доуджкойнът се представя дори по-добре от биткойна, докато най-голямата криптовалута наближава нови рекорди.

Pepe, монета с жаба, и Dogwifhat – куче с шапка, написано с правописна грешка – достигат нови върхове почти ежедневно, показват данни на CoinGecko. Цената на повечето мемекойни е от порядъка на долар или по-малко.

"Инвеститорите на дребно чуват за големия ръст при биткойн борсово търгуваните фондове и отново влизат на пазара, купувайки всички евтини монети“, посочва Джорди Александър, основател на фирмата за търговия с дигитални активи Selini Capital.

Pepe и Dogwifhat са някои от новите участници в този цикъл спрямо последния, като завръщане има и при Bonk, както и познатите доуджкойн и шиба-ину, коментира Александър, като допълва реторично: „Въпросът е дали кучетата водят, или има и по-бързо животно“.

Мемекойните от дълго време са феномен сред инвеститорите на дребно в криптосектора, които виждат в микроскопичните им цени възможност за бърза възвръщаемост въпреки липсата на фундаменти в цената. Токенът шиба-ину се смяташе за най-популярния по време на последния бичи цикъл, а доуджкойнът се приема за оригиналния мемекойн от мнозина в индустрията. Сега мнозина трейдъри позиционират Pepe и Dogwifhat и някои от другите нови имена като следващата голяма възможност в сектора.

Сякаш „обичайното настроение на бичия пазар се е завърнало, при което хората са готови да търгуват“, коментира Анабел Хуан, управляващ партньор в инвестиционната фирма за дигитални активи Amber Group.  

Макар досега ралитата при мемекойните да са сигнализирали пазарен връх, този път според някои е различно, отчасти заради промяната в биткойн кода, наречена разполовяване.

„Това е само началото“, коментира Айеша Киани, главен оперативен директор на криптохедж фонда MNNC Group. „Все още трябва да мине  разполовяването и това обикновено е пикът“, допълва тя.

Разполовяването представлява планирано намаляване на възнаграждението, което биткойн миньорите получават за дадена извършена работа, което се случва на приблизително всеки четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още