IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптозащитникът Новограц очаква корекция на биткойна преди нови рекорди

Според основателя и главен изпълнителен директор на компанията за дигитални активи Galaxy Digital Holdings корекцията може да е до средата на 50-те хил. долара

12:30 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Майкъл Новограц. Снимка: Bloomberg LP
Майкъл Новограц. Снимка: Bloomberg LP

Криптозащитникът Майкъл Новограц предупреждава инвеститорите, че цената на биткойна може да претърпи известна корекция, преди да стигне нови рекорди и да завърши годината „много по-нагоре“.

Според основателя и главен изпълнителен директор на компанията за дигитални активи Galaxy Digital Holdings корекцията може да е от около 10 хил. долара спрямо сегашната цена.

„Няма да се изненадам да видя известна корекция и известна консолидация“, каза Новограц в интервю за Bloomberg TV. „Ако има корекция, (цената) може да се коригира до средата на 50-те хил. долара, преди да се отправи към нов връх“, заяви той.

През последните часове цената на биткойна се задържа около прага от 62 хил. долара. Минути преди 12:30 ч. българско време стойността на криптовалутата е 62 190 долара, което е спад от 0,3% за денонощието.

Според Новограц настоящото рали е процес по фиксиране на цената след пускането на спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) в САЩ, които водят „нова армия“ купувачи и продавачи. Цената на биткойна нарасна с 40% от началото на месеца след успешния дебют на новите инструменти.

В сравнение с предишния бичи цикъл през 2021 г. големите институционални играчи имат по-малък ливъридж върху настоящия, но за сметка на това търговците на дребно имат прекалено голям ливъридж, коментира още Новограц.

„Смятам, че на пазара има прекалено много ливъридж в момента“, посочи Новограц, според когото ще има „отмиване“. „Хората не могат да поддържат толкова много ливъридж“, допълни още той. По отношение на младите инвеститори от поколенията Y (т. нар. милениъли, родени между средата на 80-те и средата на 90-те години) и Z (родените от средата на 90-те насам), според Новограц, „някои ще направят пари, но мнозина ще бъдат изхвърлени“.

Той също така прогнозира, че ETF-ите, които инвестират директно в етера, ще получат зелена светлина в САЩ тази година. Galaxy, в партньорство с Invesco, е подала заявление за етер ЕTF.

На въпрос за това кога Galaxy ще бъде листната в САЩ, Новограц заяви, че в страната има „недружелюбен режим“ през последните четири години, който не очаква да се промени преди изборите за президент в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още