IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоличността на бащата на биткойна остава мистерия след поредно дело

Крейг Райт не е Сатоши Накамото, постанови британски съд

16:32 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Крейг Райт през февруари. Снимка: Dan Kitwood/Getty Images
Крейг Райт през февруари. Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

Може никой да не знае кой е Сатоши Накамото, създателят на биткойна, но със сигурност вече знаем кой той не е – Крейг Райт.

В четвъртък съдия във Върховния съд на Англия и Уелс постанови, че австралийският компютърен специалист не е автор на Бялата книга на първата криптовалута, публикувана през 2008 г. под псевдонима Сатоши Накамото, съобщава Ройтерс.

Организацията Съюз на отворените криптопатенти (COPA), от която са част компанията на Джак Дорси Block и американската криптоборса Coinbase, заведе дело срещу Райт миналия месец в опит да го спре да съди биткойн разработчици или да изисква права за интелектуална собственост върху технологията.

След като установи, че доказателствата са „непреодолими“, съдия Джеймс Мелър заяви, че ще бъде взето решение, че Райт не е Накамото, не е създателят на биткойна, не е автор на Бялата книга на биткойна, нито е създал технологията зад биткойна, съобщава CoinDesk.

„Твърдението на Райт, че той е Сатоши, е лъжа, основана върху добре изработен фалшив наратив, подкрепен с подправени документи в огромно количество", заяви в началото на процеса адвокат Джонатан Хау от името на COPA. „И тъй като фалшификациите му бяха разкрити, той прибегна до още по-големи измами и още по-несъстоятелни аргументи", посочва още той, цитиран от БТА.

Биткойнът се появява в разгара на финансовата криза през 2008 г. Статия, подписана от човек или група хора с псевдонима Сатоши Накамото, обяснява как дигиталната валута може да бъде ползвана по целия свят анонимно и без контрол от страна на банки и национални валути. Три години по-късно Накамото изчезва от сцената.

Спекулациите относно личността на изобретателя се множат, спрягат се няколко имена, а през 2016 г. на сцената излиза и Райт, но бързо отново изчезва, оправдавайки се, че "няма смелостта" да представи доказателства за твърдението си.

Пред съда в Лондон Райт обясни, че е създал технологията и загадъчната самоличност зад нея, прекланяйки се пред японската култура. Той посочи, че името е комбинация от имената на философа Томинага Накамото и Сатоши Давид, персонаж от книга за американския магнат Джей Пи Морган, както и покемон герой. Райт допълни, че не е искал създателят на биткойна да бъде анонимен и затова е измислил псевдонима, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още