IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на криптосектора се сви със 7% за 24 часа

Основна причина за спада е намаляващата цена на биткойна, който продължава да отговаря за около 50% от общия обем

15:51 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарната капитализация на целия криптосектор е намаляла със 7,1% за последното денонощие, достигайки 2,52 трлн. долара. Това показват данни на CoinGecko.

Основна причина за спада е намаляващата цена на биткойна, който продължава да отговаря за около 50% от общия обем.

Минути преди 15 ч. българско време цената на най-старата криптовалута е 63 576 долара, което е понижение от 7,3% за денонощието. За последните седем дена монетата е изгубила близо 12% от цената си. Въпреки това от началото на годината ралито възлиза на около 50%, като в него влиза и новият рекорд от 73 798 долара, достигнат по-рано този месец.

Пазарната капитализация на криптосектора през последните 24 часа. Графика: CoinGecko Пазарната капитализация на криптосектора през последните 24 часа. Графика: CoinGecko

Червената вълна се разпростира и на по-широкия криптопазар, въпреки че измененията при някои от водещите монети за последния час показват движение на цената в посока нагоре.

Пониженията съвпадат с рекордния нетен отлив на средства за ден от Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). В понеделник от инструмента са излезли 643 млн. долара – най-голямата сума, откакто бе преструктуриран в борсово търгуван фонд (ETF) през януари, показват данни на Bloomberg. Досега силното търсене при новите спот биткойн ETF-и, които бяха пуснати по същото време, успяваше до голяма степен да компенсира отлива на средства от GBTC.

Фирмата за криптоанализ CryptoQuant публикува в социалната мрежа Х по-рано, че налице е прибиране на печалба от страна на краткосрочните притежатели на биткойни, т.е. тези, които притежават монети от по-малко от пет месеца, и това би могло да се отрази на корекцията в цените.

Пониженията се отбелязват в началото на ключова седмица за политиката на централните банки. По-рано във вторник японският регулатор сложи край на 8 години отрицателни лихви. Освен това централната банка се отказа от контрола върху кривата на доходността – политика, наложена през 2016 г., която ограничаваше дългосрочните лихви около нулата.

В сряда се очаква поредното решение за паричната политика и на Федералния резерв. Прогнозите са за запазване на досегашния диапазон, въпреки че по-горещите от очакваното данни за февруарската инфлация помрачават надеждите за скорошно намаляване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още