IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Altruist – за семейния сладкарски бизнес с любов

Залагайки на липса на компромиси в качеството, семейството зад Altruist вече мисли за ново заведение

09:26 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Vivacom
Снимка: Vivacom

Веднъж, след като Румяна Ризова пътува до Банско, за да украси на място торта, подготвена за сватба в града, изненадващо получава съобщение в полунощ. Оказва се булката, която излива емоциите си: „Толкова сме щастливи! Толкова невероятна торта! Всички бяха очаровани и непрекъснато питаха кой я е приготвил. Направихте празника ни прекрасен!“.

Румяна не крие, че това е един от най-приятните моменти в работата ѝ като главен сладкар в работилничката за торти „Нещо сладко“ към столичното заведение Altruist.

„Става ти страшно приятно! Постоянно пишат клиенти с благодарности и колко са щастливи“, казва с усмивка тя, докато пием невероятно капучино (точно както тя го обича).

Румяна е превърнала близо 20-годишната си любов към сладкарството в заведение, което управлява успешно заедно с двамата си пораснали синове. Иначе по професия е филолог и е учила психология, но пътят някак съвсем естествено я отвел към пъстрия свят на сладкарството, в който се подвизава и днес.

Пътят към центъра на София

Всъщност доста преди да се появи Altruist в центъра на София, Румяна Ризова и семейството ѝ имат собствено заведение в столичния квартал „Люлин“, което успяват да развиват успешно дълги години. Когато го отварят, Румяна решава да опита да предлага сладкиши от различни места, докато открие това, което ѝ харесва. След дълго лутане и колебания, в крайна сметка решава сама да се опита да приготвя всичко, въпреки че няма особен опит.

„Казах си, че ще започна сама да правя и да измислям десерти“, припомня си Румяна, допълвайки, че в началото се е проваляла на всяка стъпка. Но докато се развива в сладкарството, тя създава една „несполучлива“ по думите ѝ торта, която „се превръща в бестселър“ и до днес присъства в менюто на Altruist. Според Румяна, за да си добър сладкар, е нужно да имаш усет кое с кое може да се комбинира и как. „Чета много. Като цяло сладкарството е наука“, допълва тя.

С времето си създава портфолио от 10-ина торти, както и няколко солени неща, но в този период работи предимно сама, а синовете ѝ помагат известно време, докато са студенти. Докато преди няколко години не ѝ предлагат заведението да се изнесе някъде в центъра. Така инициират начинанието Altruist и започват да търсят място.

Румяна признава, че като цяло е била резервирана към квартала, в който се намира заведението, но семейството ѝ я убеждава, че това е правилният избор. В крайна сметка всички си разпределят успешно задачите – тя има мисията да прави божествени торти, които да карат хората да се връщат, единият ѝ син е зает с това да подбере най-доброто кафе, а вторият – да се погрижи за интериора.

„Работим заедно по принцип, но оставих на момчетата да работят повече отпред и да вложат своите идеи“, казва Румяна, която остава зад кулисите – там, където е магията на тортите.

И магията на семейния бизнес се случва.

Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още