IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай премахна 30% данък върху продажбата на алкохол, за да стимулира бизнеса

Освен това разрешителните за алкохол стават безплатни

14:32 | 02.01.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Дубай стартира новата година, премахвайки 30% данък върху продажбата на алкохол и правейки рарешителните за алкохол безплатни. Ходът очевидно има за цел да засили статута на емирството като водещ бизнес и туристически център в Близкия изток, съобщава Bloomberg.

Изправено пред засилена конкуренция от съседи в Персийския залив като Саудитска Арабия и Катар, правителството въведе серия от правила през последните няколко години, за да стане страната по-привлекателна за чужденците, които да живеят и работят там.

Алкохолът е до голяма степен достъпен в Дубай. Халба бира обаче може да струва 15 долара в ресторантите, а бутилките вино може да започват от над 100 долара. Това кара много жители да пътуват до други емирства като Ум ал-Куейн, на около 80 км от Дубай, където цените са много по-ниски.

Един от двата основни доставчици на алкохол в Дубай – Maritime and Mercantile International, извести за хода с реклами, с които обяви края на подобни дълги пътувания. Другият свързан с държавата дистрибутор – African & Eastern, вече намали цените, за да отрази премахването на данъка върху продажбите, съобщи компанията в Instagram.

И двете компании заявиха, че разрешителните за алкохол, които струват по около 70 долара годишно, вече ще бъдат безплатни. Те все пак ще бъдат нужни, тъй като ОАЕ ограничава мюсюлманите да купуват алкохол.

Повече чужденци

Емигрантите съставляват над 80% от 10-милионното население на ОАЕ, като Дубай е най-големият град. Правителството на страната планира да привлече милиони повече през следващите десетилетия.

През последните две години властите в ОАЕ въведоха серия от мерки, целящи да разхлабят социалните ограничения. Те преминаха към работна седмица от понеделник до петък и премахнаха забраната двойки без брак да живеят заедно. Освен това облекчиха имиграционните правила, включително въвеждайки „златни визи“, които позволяват на чужденци да живеят, работят и учат, без да имат нужда от спонсор в страната.

Алкохолът все още е напълно забранен в Саудитска Арабия. В други страни като Катар и Оман се облага с високи данъци.

Данъците от продажбите на алкохол са важен източник на приходи за правителството на Дубай. Въпреки това влиянието от намаляването им може да бъде компенсирано с федерална корпоративна данъчна ставка от 9%, която ще бъде задействана от юни.

Бързото икономическо възстановяване на града от пандемията засили и ключови сектори като туризъм и имоти, което вероятно също ще компенсира част от спада от приходите от алкохол.

Последната инициатива ще продължи година и се описва като пробен период от представители на индустрията, информирани за решението, съобщи Financial Times в неделя. Данък добавена стойност от 5% ще продължи да бъде налаган върху продажбите на алкохол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още