IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново поколение богати купувачи предизвиква бум на луксозния пазар в Дубай

Търсенето в града на имоти с плувни басейни и тераси нараства след пандемията

19:05 | 29.12.22 г.
Atlantis The Royal гледа към Палм Джумейра. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Atlantis The Royal гледа към Палм Джумейра. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Новостроящият се луксозен комплекс Atlantis The Royal, приличащ на тетрис, е сред по-новите забележителности на Палм Джумейра, изкуствения остров, който е дом на елита на Дубай. Когато първите от 231 луксозни жилища там бяха предложени за продажба преди седем години, двустаен апартамент можеше да бъде купен за 5,5 млн. дирхама (1,5 млн. долара), пише Financial Times.

Но търсенето нараства след пандемията и собствениците са залети от запитвания за продажба на жилища, предлагащи плувни басейни и тераси с панорамни гледки. Това лято един от мезонетите в Atlantis The Royal, който заема три етажа, беше продаден за 180 млн. дирхама.

„2020 и 2021 г. бяха невероятни години“, коментира Филипе Зубер, главен изпълнителен директор на компанията Kerzner International, която строи луксозния комплекс. „Дубай беше една от глобалните дестинации, които управляваха пандемията изключително добре и това постави Дубай на картата“, допълва той.

Популярността на Atlantis The Royal сред купувачите олицетворява бума на луксозни имоти в Дубай в момент, когато ново поколение от богати местни жители се конкурира за намаляващо предлагане на луксозни жилища.

Сред новопристигащите са европейци, търсещи слънчев живот с ниски данъци, финансисти, бягащи от ограниченията заради коронавируса в Азия, индийци, които идват в града благодарение на привлекателна нова програма за дългосрочно местожителство, и руснаци, стичащи се към едно от малкото им останали отворени убежище след началото на войната в Украйна.

Цените ще продължат да растат догодина, счита местната агенция за недвижими имоти Unique Properties, която прогнозира покачване с 13,5% на цените на луксозните имоти през 2023 г.

Бумът обхваща всички сегменти на пазара. Консултантската компания CBRE съобщи, че сделките с жилища в 11-те месеца до ноември са надминали рекорда от същия период на 2009 г., точно преди стимулираният от дълг балон на имотния пазар в Дубай да се спука на фона на световната финансова криза. Наемите са нараснали с над една четвърт през същия период.

Но луксозният сегмент привлича най-голяма конкуренция. Квартал Emirates Hills, където живее елитът на Дубай, е претоварен, след като пандемията повиши рязко търсенето, коментира Лей Борг, изпълнителен партньор в Luxhabitat Sotheby’s International Realty.

„Дубай винаги е привличал милионери и милиардери, но сега те се местят тук за цялото време и искат най-големите и най-добрите домове“, отбелязва Борг, който е продал десет имота в квартала на обща стойност 420 млн. дирхама само през тази година.

Цените в Emirates Hills достигат исторически върхове, а по-малко от 5% от над 600 имота в квартала са обявени за продажба.

Ръстът на търсенето от най-богатите купувачи убедил най-голямата строителна компания в частния сектор в Дубай да се насочи към луксозния сегмент.

Хюсеин Саджвани, главен изпълнителен директор на компанията, усетил промяната миналата година, когато домове в новата кула Cavalli Tower на групата били купени за до 20 млн. дирхама, а мезонет там бил продаден на над три пъти по-висока цена. Той очаква имотите в новия луксозен проект на компанията до изкуствен канал в Дубай да достигнат цени до 70 млн. дирхама.

Руснаците, които често са привлечени от крайбрежни апартаменти, се превръщат във важни клиенти, въпреки че по-установени европейски пазари все още са най-големият сегмент от клиенти. Но Саджвани очаква нов приток на хора от Китай, докато властите в Пекин продължават да се борят с коронавируса. „Следващият ни бум ще дойде от китайците“, прогнозира той.

Строителни компании отбелязват, че ограничените наличности от луксозни имоти ще гарантират продължителен бум, въпреки че се очаква скоро на пазара да излязат и нови проекти.

Най-големият сред тях е Палм Джебел Али, още един изкуствен остров, който е по-голям от първия, Палм Джумейра. Но проектът, осъществяван от държавната компания Nakheel, е предупреждение за опасностите пред инвестициите в имоти в Дубай.

Строителството на Палм Джебел Али, което започна в началото на новия век, беше спряно по време на финансовата криза, а след това отново отложено, докато съдебен състав отмени проекта тази година. Сега той е възобновен въз основа на нов общ устройствен план, който отразява много по-високите цени днес. Първите от стотиците вили и хилядите апартаменти ще бъдат пуснати в продажба още следващия месец.

Стотици клиенти запазиха първоначалните си договори години наред с надеждата един ден да се нанесат в новото си жилище. Други, които са купили домовете си на горещия вторичен пазар, може да изгубят милиони дирхами. Група възмутени инвеститори изпратиха петиция до ръководителя да Дубай за обезщетение.

„Удивен съм, че те отмениха проекта след 19 години и в същото време го стартираха отново с различно име на пет пъти по-високи цени спрямо първоначално обявените“, коментира Мухамад Азам, един от подписалите петицията. „С това действие сигурността за инвеститора губи значението си в Дубай“, допълва той.

Nakheel съобщи, че предлага суми, равняващи се на до 1,5 пъти първоначалната вноска, за инвестиране в нови проекти на новия остров, но няма да възстановява суми, платени в частни сделки. „Споразуменията…няма да бъдат базирани на сделки на вторичния пазар, които не включват компанията“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още