IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Дубай процъфтява заради търсенето на втори дом

Луксозният край на имотния пазар в емирството се възползва от притока на богати инвеститори

14:05 | 10.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на луксозните имоти в Дубай са скочили с 89% през последните 12 месеца, подкрепени от потока богати купувачи, които създават втори домове в града, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на имотната консултантска компания Knight Frank.

„Ненаситното търсене“ е подхранило цените на вилите с над 100% в квартали от висок клас като Palm Jumeirah, Emirates Hills и Jumeirah Bay Island от началото на пандемията, посочва консултантската компания. Възходът е значително отклонение от двата предишни пазарни цикъла в емирството, които до голяма степен бяха свързани с покупки от типа „купуване за отдаване под наем“ или „купуване за препродаване“.

Търсенето на имоти в Дубай процъфтява заради начина, по който правителството се справи с пандемията и либералните му визови политики, които привличат повече чуждестранни купувачи. Луксозният край на имотния пазар в емирството се възползва от притока на богати инвеститори като руснаци, които искат да защитят активите си, банкери, бягащи от строгите ограничения на Covid в Азия, и богати индийци, търсещи втори дом.

„Стойностите на първокласните жилища в Дубай продължават да се засилват, нараствайки с 29% само през третото тримесечие, подхранвани от постоянния поток от хора със свръхвисоко нетно богатство, които се насочват към първокласните квартали на Дубай в търсене на втори дом“, казва Фейсал Дурани, ръководител на изследванията за Близкия изток в Knight Frank.

Продажбите на имоти на цена над 10 млн. долара също са достигнали нов връх. През първите девет месеца на годината е имало 152 така наречени ултралуксозни продажби, задминавайки миналогодишните 93.

В друга промяна спрямо предишните цикли броят на планираните нови луксозни жилища не успява да се справи с търсенето, създавайки недостиг най-вече на крайбрежни домове.

„Виждаме, че само 8 нови вили трябва да бъдат изградени в първокласните жилищни райони на Дубай между 2023 и 2025 г. – всички те са на остров Джумейра Бей“, казва Дурани. „Строителните компании все още не бързат да пуснат нови проекти на пазара, както беше преди, за да се възползват от цунамито на търсенето на луксозни жилища.“

В краткосрочен до средносрочен план Knight Frank очаква цените да нараснат с между 5 и 7% до края на годината, завършвайки 2022 г. с около 60 до 80% по-високи стойности спрямо миналата година.

Силният долар и повишаващите се лихвени проценти може да повлияят на пазара, макар че се очаква повечето купувачи, плащащи в брой, да се „предпазят пазара до известна степен“, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още