IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Дубай се възползва от глобалното забавяне

Цените на първокласните имоти в града са нараснали с над 70% на годишна база през септември, 70% от сделките се сключват с пари в брой

13:35 | 19.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато индийският милиардер Мукеш Амбани купи имение за 80 млн. долара в Дубай за най-малкия си син през март, това беше нов рекорд за имотния пазар в града. Този рекорд се задържа за седем месеца, пише Bloomberg.

Но само 13 седмици по-късно вила с осем спални и 18 бани подобри рекорда, когато мистериозен купувач плати 302,5 млн. дирхама (82,4 млн. долара) за имота на изкуствения остров с формата на дърво в града Палм Джумейра. След това този месец Имотната служба на Дубай съобщи за имотна сделка на стойност 163 млн. долара на Палм Джумейра, без да разкрива купувача, което е още един исторически връх.

Заради неумолимия ръст на имотния пазар в Дубай в последната година малцина вярват, че и този рекорд ще се задържи твърде дълго. Брокери и предприемачи говорят за бързи сделки, над 70% от тях се сключват с пари в брой. И за голямо разнообразие от купувачи – от богати руснаци, търсещи убежище за парите си след нашествието на страната им в Украйна, до основатели на стартъпи и инвеститори от съседни страни от Персийския залив, разполагащи с големи суми в брой след ръста на цените на петрола.

Цените на първокласните имоти в емирството нараснаха със 70,3% в 12-те месеца до септември, с което то оглави световния индекс на консултантската компания Knight Frank, съсредоточен върху най-желаните и най-скъпи домове в града, често в топ 5% по пазарна стойност. Ръстът е далеч по-голям в сравнение с покачването на индекса с 2,5% в Лондон, с 8,9% в Париж и със 7,3% в Ню Йорк, където сделките са затруднени заради по-високите лихви и забавянето на икономиката заради енергията. Жилищен комплекс в строеж до Дубайския воден канал, ОАЕ, Снимка: Christopher Pike/Bloomberg Жилищен комплекс в строеж до Дубайския воден канал, ОАЕ, Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Обратът е забележителен. Само преди десет години имотният пазар в града се срина. Сега Дубай, който е част от Обединените арабски емирства, е насред един от най-големите ръстове на луксозните жилищни пазари в света. Някои строителни компании все още дължат милиарди долари на банките, а ключов международен финансов регулатор поставе ОАЕ в сивия си списък тази година, отчасти заради притеснения за предполагаеми незаконни чуждестранни пари, влизащи в имотния сектор. Правителството твърди, че постига стабилен напредък в наблюдението на притока на пари и е предприело стъпки през годините, за да предотврати повторение на колебания в цените от миналото.

Но имотният регистър в Дубай все още не е публичен, а Имотната служба обикновено не дава достъп до информация за самоличността на купувачите на конкретни имоти. Някои критици твърдят, че властите нямат особен стимул да засилят наблюдението или прозрачността твърде много заради икономическите ползи от стичането на средства към жилищния пазар. „Дубай е лесно място за относително анонимна покупка на имот“, казва Джоди Витори, изследовател в Carnegie Endowment for International Peace, който е анализирал имотния сектор в емирството. „С всяка международна криза парите се стичат тук, понякога насърчавани открито като по време на COVID, но понякога – не, като при конфликта на Русия. И в двата случая те ще останат ключова част от плана им за развитие на икономиката“, допълва той.

Засега тези притеснения не са достатъчни, за да охладят прекомерностите на имотния пазар. ОАЕ ще привлече най-големия дял частно богатство в света тази година с нетен приток на 4000 милионери, сочат данни на консултантската компания, специализирана в областта на имиграцията, Henley & Partners. Правителството на Дубай предлага на чужденци 10-годишни визи и въведе реформи, за да направи емирството по-социално либерално, отколкото е било досега.

Сред новодошлите са израелски инвеститори, криптомилионери и ръководители на хедж фондове. Има и банкери, които бягат от COVID ограниченията в Азия и последиците от Brexit за Ситито в Лондон. Установяващите се в Дубай хора се озовават в град, известен с ниската си престъпност. Но ОАЕ, подобно на повечето други страни от Персийския залив, са управлявани от монархия, която не толерира политическите дисиденти. Страната също така се намира в един от най-горещите региони в света, където температурите през лятото може да надхвърлят 45 градуса по Целзий.

Но купувачите на имоти имат значителни данъчни облекчения. Покупката на луксозно жилище във Великобритания може да е свързана с плащането на данъци от 15% и повече, а в Дубай купувачът плаща данък от 4% за прехвърляне на собствеността, сочат данни на консултантската компания CBRE. Градът има ДДС и корпоративни данъци, но няма данъци върху доходите.

„Нашите клиенти обикновено са супер богати. Рецесията и по-високите лихви по ипотечните кредити не променят живота им“, коментира Мурат Айлдиз, президент на Alpago Properties в Дубай, която строи редица вили на Палм Джумейра, включително имението с 18 бани.

Предишни бурни времена в Дубай предизвикаха вълна от оживено строителство, последвана от внезапно забавяне. През 2009 г. сривът тласна цените надолу с над 50%. Емирството трябваше да се спасява от фалит до голяма степен благодарение на спасителната програма за 20 млрд. долара от съседния богат на петрол Абу Даби. Цените започнаха да нарастват през 2011 г., когато избухна Арабската пролет и те отново намаляха в края на 2014 г. със срива на цените на петрола, който принуди правителствата на страните от Персийския залив да започнат строги икономии.

Новият ръст на жилищния пазар в емирството от Персийския залив започна преди повече от една година, а през август градът привлече инвестиции в имоти на стойност около 6,6 млрд. долара, най-високия обем и стойност от 12 години насам, сочат данни на HSBC Holdings. Правителството въведе мерки за предотвратяване на волатилността, като наложи изисквания, включително за по-големи първоначални вноски.

Освен това сега, когато около 70% от сделките се осъществяват с пари в брой или без ипотечни кредити, евентуално забавяне заради по-високите лихви вероятно ще бъде ограничено, прогнозира CBRE. Мурат Айлдиз, президент на Alpago Properties (вдясно) и вицепрезидентът Ридван Айлдиз (вляво) в един от луксозните имоти, построени от компанията им. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg Мурат Айлдиз, президент на Alpago Properties (вдясно) и вицепрезидентът Ридван Айлдиз (вляво) в един от луксозните имоти, построени от компанията им. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Тенденцията е засилена от войната в Украйна. Агенцията за недвижими имоти BetterHomes съобщи, че покупките от руснаци са нараснали със 164% през първото полугодие на тази година.

Някои руснаци сега предпочитат да платят цялата сума предварително заради потенциални усложнения при паричните преводи чрез международната банкова мрежа SWIFT, коментират брокери. „Нашите клиенти предпочитат да плащат цената на имота наведнъж“, казва Ирина Мошева, управляващ партньор в Intermark Real Estate, която преди време оперираше в Русия под бранда на Savills. „Това се дължи на притеснения от разширяване на санкциите и още по-голямо откъсване на банките от системата SWIFT“, допълва тя.

Последна актуализация: 13:45 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още