IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на Марк Зукърбърг е нараснало с 44 млрд. долара тази година 

Основателят на Facebook мести фокуса си от метавселената към физическия свят и това му се отплаща 

08:32 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Зукърбърг. Снимка: Bloomberg
Марк Зукърбърг. Снимка: Bloomberg

През миналата година Марк Зукърбърг беше заложил всичко на метавселената, готов да похарчи каквото е необходимо, за да доминира във виртуалната реалност.

И това му струва скъпо. В един момент богатството му спадна с повече от 100 млрд. долара спрямо най-високата си стойност - зашеметяващ спад за милениъла (хора, родени приблизително през 80-те и 90-те години), който само преди няколко години беше третият по богатство човек в света. 

От началото на тази година той се е фокусирал върху физическия свят - първо е намалил разходите в Meta Platforms Inc., а сега работи по реален конкурент на Twitter на Илон Мъск.

Резултатите изглежда се отплащат. Състоянието на Зукърбърг, което до голяма степен се състои от дела му в Meta, е нараснало с около 44 млрд. долара през тази година, което е най-голям възход сред милиардерите, които се следят от Bloomberg Billionaires Index. 

Дори и акциите на Meta да затвориха с лек спад в петък в Ню Йорк, ефективният завой на Зукърбърг нареди акциите на второ място сред най-добре представящите се активи за тази година в S&P 500, като поскъпнаха с повече от 100% и увеличиха нетното му състояние до 89,9 млрд. долара.  

По-рано Bloomberg News съобщи, че платформата Instagram на Meta планира да пусне конкурент на Twitter още през следващия месец. Текстовото приложение в момента се тества с известни личности и инфлуенсъри, твърдят запознати.

Meta има по-големи шансове да отнеме дял от Twitter от по-малките си колеги, смятат анализаторите на Bloomberg Intelligence Мандип Сингх и Деймиън Реймерц.

„Meta може да бъде изправена пред предизвикателство да привлече потребителите на Twitter към своята платформа", казват те в бележка, но все пак „може да бъде заплаха за Twitter, чиято ангажираност вероятно е пострадала от това, че таксува верните си потребители с месечна абонаментна такса".

Перспективите за приходите на Meta също се подобряват, пишат анализаторите на Loop Capital Markets Роб Сандерсън и Алън Гулд в бележка от 15 май. Целта на анализаторите за цената на акция е 320 долара в сравнение с цената на затваряне от 245,64 долара в петък.

„Смятаме, че продуктовата история на Meta е най-добра от дълго време насам", казват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още