IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователите на Google спечелиха 18 млрд. долара от бума на изкуствения интелект

Сумата е натрупана само за седмица

14:40 | 13.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Съоснователите на Google берат плодовете от еуфорията около изкуствения интелект, като добавиха повече от 18 млрд. долара към общото си състояние, след като компанията представи обновената си търсачка, пише Bloomberg.

Нетното богатство на Лари Пейдж се е увеличило с 9,4 млрд. долара тази седмица до 106,9 млрд. долара, докато това на Сергей Брин е нараснало с 8,9 млрд. до 102,1 млрд. долара, сочат данни от Bloomberg Billionaires Index. Това е най-голямото повишение на състоянието им в рамките на седмица от февруари 2021 г. насам.

Google ще започне да експериментира с по-разговорна търсачка и ще направи своя базиран на изкуствен интелект чатбот достъпен за по-голям брой потребители, обяви базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания на годишната си конференция за разработчици, която се проведе тази седмица. Това помага на компанията да затвърди господстващото си положение в една все по-конкурентна област. Акциите на Alphabet повишиха стойността си с 1% в Ню Йорк в петък, след като в двата дни до четвъртък записаха 8,6% ръст.

Пейдж и Брин, които помагат в усилията за интегриране на изкуствения интелект и са по-ангажирани с бизнеса, отколкото бяха през последните години, са сред най-печелишвите за 2023 г., след като всеки от тях добави по над над 22 млрд. долара към богатството си за периода. Те се нареждат съответно на осмо и девето място в списъка с най-заможните хора в света.

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмит е другият печеливш от бума на изкуствения интелект. Той е инвестирал в редица стартъпи в тази област и отхвърли публичните призиви за забавяне скоростта на развитие на технологията, посочвайки загрижеността си относно напредъка на Китай в тази сфера.

По-голямата част от състоянието му, възлизащо на 23,6 млрд. долара, остава свързано с Alphabet, където е третият по големина индивидуален акционер. Нетното му богатство се увеличи с 1,8 млрд. долара тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още