IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще преоткрие търсенето с инструменти за генеративен изкуствен интелект

Първоначално обаче новите функции ще са достъпни само на английски, японски и корейски и няма да са налични в ЕС

08:54 | 11.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай залага много на изкуствения интелект (ИИ). „Използваме изкуствен интелект, за да направим продуктите си радикално по-полезни", обяви ръководителят на компанията в сряда на годишната конференция за разработчици I/O. Текстовият робот Bard например ще бъде подобрен и отключен за всички потребители. Търсенето в интернет на Google ще бъде разширено, за да включва решения с изкуствен интелект. Освен това ИИ ще бъде интегриран в редица продукти като услугата за електронна поща Gmail и картографската услуга Maps.

Bard е отговорът на Google на успеха на текстовия робот ChatGPT от стартиращата компания OpenAI. Преди два месеца Bard беше първоначално активиран за избрани потребители в САЩ и Англия. При тестовете обаче се представи значително по-слабо от ChatGPT и допусна няколко грешки по време на първото представяне на продукта. Като реакция компанията майка на Google - Alphabet, загуби около 100 млрд. долара от борсовата си оценка.

С актуализацията до новия езиков модел PaLM 2 сега се очаква възможностите на Bard да се подобрят значително. „Bard е станал значително по-добър", обеща Сиси Шао, отговорният мениджър на Google. Това се отнася например за математическите изчисления или писането на компютърен код. Освен това в бъдеще Bard ще бъде мултимодален, т.е. ще може не само да разбира въведени текстове, но и да анализира изображения например.

Главният изпълнителен директор на Google Пичай обяви също, че ще има компресирана версия на PaLM, която ще работи локално на съвременните смартфони. Тя ще бъде малко по-слаба, но все още ще може да помага за писането на компютърен код. 

Съобщенията бяха приети положително на фондовата борса. Акциите на компанията майка на Google - Alphabet, поскъпнаха с около 5%.

Битката за надмощие в областта на изкуствения интелект между Microsoft и Google навлиза в решителна фаза, заяви анализаторът Дан Айвс от мениджъра на активи Wedbusch, цитиран от Handelsblatt. „Тъй като търсенето на приложения с изкуствен интелект се увеличава в различните индустрии, ние гледаме на подобренията и интеграциите на генеративния изкуствен интелект в портфолиото на Google като на положителен фактор в битката за изкуствен интелект“. Според него обаче Microsoft вече е излязла напред чрез партньорството си с OpenAI. Google изостава и трябва да навакса изоставането си, казва Айвс. 

Битката за надмощие в областта на изкуствения интелект между Microsoft и Google навлиза в решителна фаза.
Дан Айвс
анализатор в мениджъра на активи Wedbusch

Първоначално обаче не само българският, но дори и немският език не са достъпни като език за много от иновациите. Освен английски език Bard вече поддържа и японски и корейски език. Предстои да бъдат добавени и други езици. Google не казва кога ще бъде пуснатат версиите на различни езици, но само пояснява, че „Bard скоро ще може да поддържа 40-те най-важни езика в света, като графикът на плановете за разширяване все още не е окончателно определен“. Компанията добави, че работи в тясно сътрудничество с регулаторните органи.

Не само това, но и английската версия няма да бъде налична в Европейския съюз като цяло. Google наистина разшири предлагането на Bard до 180 държави, но нито една от тях не е страна от ЕС. Компанията не даде конкретни подробности за причините.

Аналогът на Microsoft Bing, който се захранва от системата за изкуствен интелект OpenAI, вече е достъпен в България и други държави от ЕС. В Италия OpenAI с нейния текстов робот ChatGPT първоначално беше спряна от органа за защита на данните, но след първоначални корекции отново може да се използва. Защо точно Google изключва ЕС, първоначално не е ясно и вероятно ще увеличи още повече разликата спрямо Microsoft и OpenAI. 

Благодарение на сътрудничеството със специалиста в областта на изображенията Adobe в бъдеще Bard ще може да създава изкуствено генерирани изображения по команда. И тук Google не дава никакви подробности за началото на функциите.

Конкурентът на Google Microsoft е близък партньор на OpenAI. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела беше обявил, че ще интегрира технологиите за изкуствен интелект на OpenAI във всички продукти на компанията. Това включва поддръжка на ИИ в продуктите на Office като Word, PowerPoint и Excel.

Сега Google обяви подобни функции за собствените си решения. Наречени Duet AI, клиентите на Google ще могат да използват „спътник с ИИ“, който може да помага при писане на текст, да създава изображения за презентации или да изготвя електронни таблици за финансови изчисления. „Въвеждаме тези функции през годината", заяви отговорният мениджър на Google Апарна Папу, цитиран от Bloomberg.

Google разширява търсенето в интернет с първите функции на изкуствения интелект 

Google иска също така да разшири основния си продукт „Търсене в интернет" с функции, управлявани от изкуствен интелект. В бъдеще търсенето ще стане много по-добро при разбирането на сложни заявки. По време на презентацията си служителката на Google Кати Едуардс беше избрала да търси подходящи велосипеди за хълмист маршрут, дълъг 8 км. „Google вече може да разбира сложни заявки за търсене", обеща Едуардс. Google обобщава функциите под термина „Search Generative Experience" ("Генеративно преживяване при търсене"). Те ще бъдат предоставени на тестовите потребители „през следващите седмици", но първоначално само в САЩ и също така само на английски език. 

За разлика от Microsoft обаче Google до голяма степен запазва класическия подход към търсенето в интернет. Новият Bing на Microsoft, от друга страна, работи като чат - с въпроси и отговори. В него се посочват линкове към съответните страници като източници на отговор. Google, от друга страна, се придържа към класическия списък на уебсайтове като резултат от търсене в интернет и разширява предложението си с допълнителна информация, базирана на изкуствен интелект.

Търсенето в интернет все още е най-важният продукт на Google. Доставчикът претендира за около 90% от бизнеса с търсене в САЩ и много други страни като България. Пазарният дял на Bing е в едноцифрения процентен диапазон.

По време на презентацията Google включи няколко мениджъри от клиенти пионери. Сред тях беше и Deutsche Bank. Ръководителят на технологичния отдел на Deutsche Bank Бернд Лойкерт говори в кратка видеопоредица по време на презентацията за това как изкуственият интелект може да помогне за подобряване на контакта с клиентите. Той обаче не даде никакви конкретни подробности за използването на технологията на Google. Deutsche Bank и Google обявиха стратегическо партньорство през 2020 г. и си поставиха за цел да разработват заедно продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още