IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

De Beers ще се раздели с още 25% от добива си в Ботсвана до 10 години

Така държавата ще притежава общо половината от производството на своя територия

14:41 | 04.07.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Ботсвана ще увеличи дела си в мините за диаманти на De Beers от 25% на 50% в рамките на 10 години като част от сделка, която разширява отношенията на компанията със страната, докато в същото време разхлабва хватката ѝ върху добива там, съобщава Wall Street Journal.

Акциите на Anglo American – вписаната във Великобритания миннодобивна компания, която притежава 85% от De Beers, поскъпнаха с над 4% в европейската търговия в понеделник.

Принципното споразумение бе обявено през уикенда, но главният изпълнителен директор на De Beers Ал Кук представи детайли в понеделник. Преговорите по новата сделка бяха следени внимателно от индустрията за диаманти.

Отношенията са по-дълбоки, отколкото повечето между миннодобивна компания и държава домакин. De Beers е най-големият производител на необработени диаманти в света по стойност. В същото време Ботсвана формира 70% от общото производство на De Beers.

Съгласно текущата сделка, сключена през 2011 г., De Beers получава 75% от производството на Debswana – съвместно дружество с равноправно участие между държавата и компанията. De Beers продава тези необработени диаманти на купувачи, които ги шлифоват и продават. Ботсвана продава своя дял от производството си в сделката.

Съгласно новата сделка обаче делът на Ботсвана ще скочи до 30% от добива, посочва Кук. Този дял ще се увеличи до 40% след пет години и до 50% след десетилетие, казва той в интервю.

De Beers и Ботсвана са удължили и с 25 години сегашните миннодобивни лицензи на компанията. Тези, които трябваше да изтекат през 2029 г., сега са с краен срок 2054 г.

De Beers е създадена през 1888 г. През 80-те години на миналия век компанията контролираше над 80% от предлагането на диаманти в света.

Диамантите формират около 90% от износа на Ботсвана, която няма излаз на море и е с население от 2,6 млн. души. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е над 4 пъти по-висок от средното за Субсахарска Африка и е подобен на този на много по-големи икономики като Перу или Тайланд. Държавата притежава и 15% дял в De Beers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още