IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Valentino дава мрачна прогноза за луксозната индустрия

Това разбива надеждите за още една устойчива година за сектора

21:00 | 25.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Проблемите в луксозната индустрия се трупат, докато универсалните магазини в САЩ изпитват трудности, а Китай не успява да отговори на очакванията за двигател на растежа в следпандемичния свят, пише Bloomberg.

Това разбива надеждите за още една устойчива година за сектора, който през 2022 г. се противопостави на мрачните заглавия, разраствайки се с 20% на някои места, посочва Рахид Мохамед Рахид, председател на модната къща Valentino.

„Навлязохме в 2023 г. с прогнозата, че луксозният сектор вероятно ще се разрасне с 10%“, казва Рашид в интервю за Bloomberg TV. “Виждаме много силни сигнали, че ще бъде много по-зле“.

По-мрачната картина подклажда повече разговори за консолидация, след като Kering договори закупуването на 30% дял във Valentino през юли срещу сумата от 1,7 млрд. евро. Tapestry – собственик на брандове като Coach и Kate Spade, също договори придобиването на компанията майка на Michael Kors, Capri Holdings, в сделка за 8,5 млрд. долара миналия месец. В същото време козметичната компания Estee Lauder купува Tom Ford срещу 2,8 млрд. долара.

Преди сделката на Kering, която тепърва трябва да бъде финализирана, Valentino планираше първично публично предлагане, за да създаде по-голяма „институционална договореност“ и да привлече по-добри таланти, казва Рахид, който е и главен изпълнителен директор на катарския Mayhoola – инвестиционен фонд, който притежава Valentino и френската модна къща Balmain. Инвестицията на Kering обаче е помогнала за постигането и на двете цели.

Макар че Kering вероятно ще поеме по-голям дял във Valentino през следващите пет години – потенциално дори пълно придобиване, възможно е и Mayhool да стане акционер в Kering, посочва Рахид.

„Намерението наистина е да станем по-интегрирани заедно“, казва той. „Но в същото време и да разширим хоризонта на инвестициите в лукса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още