IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kering купува 30% от Valentino за 1,7 млрд. евро в брой

Сделката е част от по-широко стратегическо партньорство, според което катарският собственик на Valentino може да стане акционер на Kering

22:07 | 27.07.23 г.
Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg
Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

Kering SA купува 30% дял в модна къща Valentino за 1,7 млрд. евро в брой, тъй като Gucci, най-голямата марка на компанията, продължава да забавя растежа.

Базираната в Париж Kering ще има опцията да закупи останалата част от Valentino от настоящия собственик - катарската Mayhoola, преди края на 2028 г., съобщават от двете компании в четвъртък, предава Bloomberg.

Сделката е част от по-широко стратегическо партньорство, което може да доведе до това Mayhoola да стане акционер на Kering, става ясно от съобщенията.

Миналия месец Kering се съгласи да купи производителя на парфюми Creed от фондове, контролирани от BlackRock Inc. и председателя Хавиер Феран, за да разшири портфолиото си.

Темпът, с който компанията осъществява придобивания, показва, че главният изпълнителен директор Франсоа-Анри Пино бърза да намали разликата в растежа с LVMH и други конкуренти на пазара на луксозни стоки.

Сделката с Valentino „ще даде голям положителен ефект при приличен коефициент и е подходяща за ускоряване на растежа по време на преходния период за марката Gucci“, казва анализаторът на Bloomberg Intelligence Дебора Ейткен в бележка.

Продажбите на Gucci са се повишили само с 1% през второто тримесечие на сравнима база, съобщиха от компанията в четвъртък. За сравнение, анализатори очакваха 4,2% увеличение.

Kering разчита основно на Gucci за печалбите си. Корпорацията направи промени в ръководството на марката, за да се опита да възроди нейната привлекателност. Миналата седмица компанията обяви предстоящото напускане на главния изпълнителен директор на Gucci Марко Бизари, който ще бъде заменен от Жан-Франсоа Палус, доверен заместник на главния изпълнителен директор на Kering Франсоа-Анри Пино.

През ноември напусна и творческия директор Алесандро Микеле. Той беше заменен от Сабато де Сарно, бивш дизайнер на Valentino, който се очаква да представи дебютната си колекция през септември в Милано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още