IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Just Eat повиши прогнозата си след подобряване на рентабилността

Компанията очаква коригирана Ebitda от 310 млн. евро

12:38 | 18.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Just Eat Takeaway.com повиши годишната си прогноза, след като фокусът на компанията върху намаляването на разходите е повишил рентабилността ѝ, пише Bloomberg.

Компанията за доставка на храна сега очаква коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (Ebitda) от около 310 млн. евро за 2023 г. Преди това фирмата прогнозираше коригирана Ebitda от 275 млн. евро за годината.

Компанията заяви, че очаква паричният ѝ поток да бъде близо до достигането на рентабилност през втората половина на годината и да стане положителен след това. Освен това обяви нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 150 млн. евро.

Just Eat намалява разходите, докато търси начини да поднови растежа си. Подобно на други компании за доставка, тя се бори да се върне към бързия растеж, който отбеляза по време на блокадите заради Covid-19, а поръчките ѝ спаднаха до 217,9 млн. през последния отчетен период. За сравнение, средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 218,5 млн.

Главният изпълнителен директор Итсе Гроен заяви, че бизнесът на компанията в Северна Америка се движи по „по-бавен път“. Все пак „сме удовлетворени, че и този сегмент бързо става неутрален по отношение на паричния поток“.

Компанията проучва възможността за частична или пълна продажба на американския си бизнес Grubhub, който придоби през 2021 г. за около 7,3 млрд. долара. През юли Bloomberg заяви, че високите изисквания за цени и слабият пазар за сделки са затруднили компанията да завърши продажбата на базирания в Чикаго бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още