IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Nestle е спонсор на войната на Русия

Киев обвинява гиганта, че не е излязъл от руския пазар

21:35 | 02.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украинската агенция за борба с корупцията обвини Nestle, че е „международен спонсор на войната“, тъй като продължава да продава стоки и да плаща данъци в Русия, пише Bloomberg.

Най-големият производител на храни в света е добавен към списък, който включва конкурентните компании за потребителски стоки Mondelez International, PepsiCo и Unilever, съобщиха за Bloomberg от Националната агенция за превенция на корупцията.

"Въпреки продължаващата руска агресия срещу Украйна, Nestle не спира да работи в държавата агресор", посочва агенцията. Обвинението може да навреди на репутацията на бизнеса, но не носи правни последици.

Nestle заяви, че подкрепя Украйна и своите 5500 служители в страната. Производителят на бульоните Maggi спря да рекламира и да инвестира в Русия, включително спря да продава по-голямата част от своите продукти там. В действителност Nestle не нарушава никакви санкции, като остава в Русия. На този етап компанията не коментира решението на агенцията.

Швейцарският гигант и Unilever обещаха подкрепа за Украйна, но продължават да продават продукти в Русия.

Когато Nestle обяви спирането на износа и вноса в Русия, с изключение на „основните стоки за местното население“, това създаде погрешното впечатление, че компанията планира да напусне, смята Александър Новиков, ръководител на антикорупционната агенция.

Западните компании бяха под обществен натиск да се отдръпнат от руския пазар след инвазията в Украйна през 2022 г., наредена от президента Владимир Путин. Русия планира да похарчи около една трета от държавния си бюджет за войната през следващата година, а данъците, плащани от компаниите, допринасят за този бюджет. Но напускането на страната може да означава предаване на активи на държавата или свързаните с нея местни инвеститори.

Производителят на млечни продукти Danone планираше да продаде руското си звено, но през юли Русия конфискува активите му в страната. Местният бизнес на Carlsberg имаше подобна съдба.

„Няма начин да заобиколим факта, че са откраднали нашия бизнес в Русия, и няма да им помогнем да направят това да изглежда легитимно“, каза новият главен изпълнителен директор на Carlsberg Джейкъб Ааруп-Андерсен по време на разговор с медиите тази седмица след представянето на финансовия отчет на компанията.

Проектът за солидарност към Украйна през юли постави билборд пред централата на Unilever в Лондон, на който се казваше, че групата помага за финансирането на войната на Русия в Украйна. Същевременно производителят на шоколад Mondelez беше изправен пред бойкот в скандинавските страни.

Според последния годишен отчет Nestle има шест фабрики в Русия, включително завод за сладкарски изделия. Русия генерира около 2% от приходите от продажби на компанията през 2021 г. Няма налични данни за 2022 г. на уебсайта на руската данъчна служба, но конкуренти на пазара на потребителски стоки като PepsiCo се радваха на разцвет на бизнеса си там през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още