IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските производители на коняк отвръщат на антидъмпинговото разследване на Китай

Компаниите заявиха, че предполагаемите ценови отстъпки са изключително малки за подобно официално разследване

14:06 | 08.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френските производители на коняк отвърнаха на твърденията на Китай, че правят дъмпинг на брендито на китайския пазар. Компаниите заявиха, че предполагаемите ценови отстъпки са изключително малки за подобно официално разследване, съобщава Ройтерс.

Това „повдига въпроса за реалната цел на процеса“, заяви организацията Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), която представлява френските производители на коняк, в съобщение до Ройтерс.

Миналата седмица Китай отвори антидъмпинг разследване по внасяното от Европейския съюз (ЕС) бренди – стъпка, която явно цели основно Франция и засилва продължаващите търговски спорове между Пекин и Брюксел.

В изявлението BNIC казва, че Министерство на търговията на Китай е започнало разследването за предполагаем дъмпинг въз основа на ценови отстъпки от 15,88%.

„Това ниво изглежда изключително ниско в сравнение с това, което като цяло се приема като основание за антидъмпингово разследване“, казва организацията.

Новините за разследването на Китай удари акциите на френските компании за алкохол Remy Cointreau и Pernod Ricard на 5 януари.

Търговските спорове между Китай и Европа се активизират през последната година, като и двете страни си разменят обвинения за нечестна конкуренция и протекционизъм.

BNIC заяви, че необичайно малката отстъпка, заради която предполагаемо се стартира разследването от Китай, „засилва нашето убеждение, че бъдещият ни обмен с китайските власти ще покаже, че търговските ни практики изпълняват напълно китайските и международните регулации“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още