IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тина Търнър се пребори за мястото си на рокаджийския Олимп?

С 36 цента в джоба певицата става чистачка, преди да се озове на върха през 1984 г.

08:11 | 25.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/FERNANDO VILLAR
Снимка: EPA/FERNANDO VILLAR

Тина Търнър, с истинско име Анна Мей Бълок, е кралицата на рока. Певица, чийто дълбок глас и енергични танцови изпълнения редовно довеждаха публиката до екстаз и буря от ентусиазъм. След трудна солова кариера, последвала раздялата ѝ с Айк Търнър, през 1984 г. тя прави едно от най-впечатляващите завръщания в музикалната история. Мултиплатиненият ѝ албум "Private Dancer" с хитове като "What's Love Got to Do with It" или "Better Be Good to Me" я превръща в световна звезда. Тя принадлежи към музикалните икони, като Мадона или Дейвид Бауи. Но тази впечатляваща музикална кариера съвсем не бе лесно предвидима.

Сега рок легендата почина в Швейцария на 83-годишна възраст. Според собствените ѝ думи будистката не се е страхувала от смъртта. „Готова съм, когато вратата се отвори", казва тя пред Time през октомври 2018 г. Търнър имаше за рак на червата и бъбречна недостатъчност. Германският ѝ съпруг Ервин Бах ѝ дарява бъбрек през 2017 г.

Освен със здравословните проблеми, тя е имала и травматични преживявания, с които е трябвало да се справи, освен с насилието от страна на бившия ѝ съпруг Айк Търнър, също и с майка си, която я е изоставила и се е върнала едва когато е станала известна. Едва на по-късен етап от живота ѝ всичко се подобрява. Но откъде е започнала звездната ѝ кариера - предлагаме ви изготвена от DPA ретроспекция. 

Отначало Айк Търнър не се обажда

Тина Търнър израства в южния град Нътбуш, Тенеси, в семейство, което събира памук. Като дете тя пее в госпъл хор, но след като завършва гимназия, първо работи в болница. Заедно със сестра си посещава нощните клубове в Сейнт Луис, Мисури, от 1957 г. нататък. Там се запознава с Айк Търнър и неговата група Kings of Rhythm, танцува „като в транс" на неговата музика, спомня си тя по-късно. Помолила го за шанс за влизане в групата му, но той така и не отговорил на обаждането ѝ. Едва когато Тина Търнър доказала какво може да прави на сцената и Айк Търнър забелязал това, тя стъпила на сцената. Заедно с китариста, който бил с осем години по-възрастен, тя сформира групата " Ike and Tina Turner Revue". Те щурмуват класациите през 1960 г. с първия си сингъл "Fool in Love". Сключват брак през 1962 г. Следват хитове като "River Deep - Mountain High" и "Nutbush City Limits". През 1969 г. правят своя пробив като откриващи изпълнители на Rolling Stones.

Но бракът с Айк е изпълнен с насилие, той я бие постоянно, изневерява ѝ и към това се прибавя пристрастяването му към кокаина. Търнър не може да се откъсне от него и успява да избяга от един хотел едва през 1976 г. За да приключи бързо с развода, тя се отказва от всички финансови претенции. „Връзката ми с Айк беше обречена от деня, в който той разбра, че ще бъда машината му за пари", пише Търнър в биографията си от 2018 г. „Моята любовна история". „Той трябваше да ме контролира, икономически и психологически, така че никога да не мога да го напусна".

С 36 цента в джоба, но след това идва 1984 г.

Тя обаче не се отказва. На почти 40 години тя започва отново, само с 36 цента в джоба и като самотна майка на двама сина. Отначало пее и танцува в клубове и хотели. Чистела, където можела, и казвала: „Предпочитам да чистя за някой друг, отколкото да съм съпругата на Айк Търнър!" И тогава идва гореспоменатата 1984 г. На 45 години тя прави дългоочаквания пробив като солов изпълнител. Тя печели четири награди "Грами" с "Private Dancer". Суперхитът "What's Love Got to Do with It" предвещава този нов успешен солов път. Списание Rolling Stone поставя песента под номер 134 в списъка си 500-те най-велики песни на всички времена" - дори преди Beatles с "She loves you". Песен, която живее от амбивалентност. Тя разказва за неустоимото привличане между мъжа и жената, но не е нужно да се нарича „любов". В нея има самоопределение, но и спокойствие. Когато гласът ѝ звучи ту нежно, ту мощно, се отразява една разкъсаност. Освен в музикалната си кариера, тя се изявява и като актриса в „Лудия Макс - Отвъд кулата на гръмотевиците" и допринася за фантастичния саундтрак с „We Don't Need Another Hero". И не на последно място, както доказва отново през 1995 г. със заглавната песен към Goldeneye на поредицата за Джеймс Бонд. 

През 1988 г. тя поставя рекорд в Рио де Жанейро, когато пее пред повече от 180 000 зрители. Така влиза в Книгата на рекордите на Гинес с огромната публика. Концертите и в Германия се превръщат в незабравимо изживяване за десетки хиляди фенове, за последно през 2009 г. в Кьолн, Берлин, Хамбург и Мюнхен. Енергичните изпълнения на живо остават незабравими и до днес. Но за Търнър си има време за всичко. След оттеглянето си от шоубизнеса тя отново и отново уверява, че не съжалява, а се наслаждава на уединението. Между другото: Прочутата ѝ лъвска грива е била перука, както певицата веднъж открито обясни. Тя си слагала перуки, както другите хора си слагат дрехи, признава Търнър. Фенове на Тина Търнър поставят свещи и цветя в близост до дома ѝ в Швейцария след обявяването на кончината ѝ. EPA/MICHAEL BUHOLZER Фенове на Тина Търнър поставят свещи и цветя в близост до дома ѝ в Швейцария след обявяването на кончината ѝ. EPA/MICHAEL BUHOLZER

На Тина Търнър не ѝ се е налагало да се справя без голямата си любов. Тя го намира в средата на 80-те години на миналия век в лицето на Ервин Бах. Преместила се с него в Кюснахт на Цюрихското езеро в Швейцария. По-късно Търнър получава швейцарско гражданство. Предложенията за брак на Бах обаче продължава да отхвърля, докато най-накрая казва "да" през 2013 г. - когато Търнър е на 73, а той на 57 г. Той я нарича „Шатци", както разкрива пред The New York Times през 2019 г. В документалния филм от 2021 г. той говори с умиление за привличането между тях, което остава силно дори след повече от 30 години заедно. Синът на Търнър - Крейг, от тийнейджърска връзка, се е самоубил през 2018 г. на 59-годишна възраст. Вторият ѝ биологичен син от брака ѝ с Айк Търнър, Рони Търнър, също умира преди майка си през 2022 г. на 62-годишна възраст. Певицата обаче е осиновила и две момчета, които Айк е вкарал в семейството чрез брака им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
Поклон и уважение...голяма личност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още