IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cineworld очаква да излезе от защитата от банкрут през юли

Предложеното преструктуриране на дълговете е получило подкрепата на повечето кредитори на компанията

15:46 | 25.05.23 г.
Снимка: Matthew Horwood/Getty Images
Снимка: Matthew Horwood/Getty Images

Cineworld очаква да излезе от процедурата по защита от банкрут по Глава 11 от американското законодателство през юли, съобщи британският оператор на киносалони в четвъртък. Компанията добави, че предложеното преструктуриране на дълговете е получило подкрепата на повечето ѝ кредитори, съобщава Ройтерс.

Втората по големина верига кина в света след AMC Entertainment подаде молба за защита от банкрут в САЩ през септември, надявайки се да преструктурира огромния си дълг.

Cineworld, която е собственик на кината Regal в САЩ и на Picturehouse, Planet и Cinema City в Европа, включително България, се отказа от плановете да продаде част или всичките си бизнеси, след като не успя да намери купувач.

Вместо това тя предпочете план за преструктуриране, който ще заличи акционерите ѝ.

Акциите на компанията, които вероятно ще бъдат отписани след процеса по банкрут, са изгубили над 99% от стойността си, откакто удариха връх от 310 пенса за брой преди шест години.

Те се търгуват за 1 пенс в четвъртък.

След години на разширяване чрез придобивания, които натовариха баланса ѝ с дълг, Cineworld понесе тежък удар, когато пандемията затвори кината ѝ и спря пускането на хитове.

Освен това компанията се отказа от плана да придобие конкурента си Cineplex, което предизвика иска за нанесени вреди в размер на 1,23 млрд. канадски долара заради оттеглянето от сделката.

По-рано този месец Cineworld получи одобрение от съда в САЩ да привлече 2,26 млрд. долара като част от опита да излезе от банкрут, след като постигна споразумение с малка част от кредиторите, които се противопоставяха на части от финансирането за тази стъпка.

Британската компания заяви, че планът за преструктуриране е получил подкрепата на кредиторите, държащи 99% от наследените дългови инструменти и поне 69% от неизплатените задължения съгласно механизма за длъжници във владение.

Предвижда се Cineworld да поиска окончателно съдебно одобрение за преструктурирането си на 12 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още