IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивудските студиа са предложили на актьорите 1 млрд. долара преди стачката

Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP) заяви, че SAG-AFTRA "продължава да представя преговорите погрешно"

11:23 | 18.07.23 г.
андрей йорданов
Снимка: Mario Tama/Getty Images
Снимка: Mario Tama/Getty Images

Главните филмови и телевизионни студия са предложили на холивудските актьори повече от 1 милиард долара под формата на по-високи възнаграждения и подобрени придобивки, преди профсъюзът SAG-AFTRA да обяви стачка миналата седмица, заяви в понеделник групата, която представлява медийните компании.

Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), който преговаря от името на Netflix Inc, Walt Disney Co, Warner Bros Discovery  и други, заяви, че SAG-AFTRA "продължава да представя преговорите погрешно".

SAG-AFTRA обяви стачка миналия четвъртък, след като преговарящите от профсъюза заявиха, че не са успели да постигнат споразумение със студията за нов тригодишен договор с по-високи обезщетения и ограничения за използването на техните изображения от изкуствения интелект.

"Сделката, от която SAG-AFTRA се оттегли на 12 юли, е на стойност над 1 млрд. долара под формата на увеличение на заплатите, пенсионни и здравни вноски и увеличение на остатъчните доходи (авторски права, средства за излъчвания и др., бел. ред.) и включва първи по рода си защити за тригодишния си срок, включително изрично по отношение на изкуствения интелект", се казва в изявление на AMPTP.

"Твърдението на SAG-AFTRA, че не сме откликнали на нуждите на своите членове, е най-меко казано неискрено", добавиха от AMPTP.

По-рано в понеделник SAG-AFTRA, която представлява повече от 160 хил. актьори, каскадьори и други работещи в сектора, публикува подробен списък със своите предложения и отговорите на студиата под заглавие "Борим се за оцеляването на нашата професия".

Сред тях SAG-AFTRA заяви, че иска 11% увеличение на общите заплати през първата година от договора, за да се компенсира инфлацията. Профсъюзът заяви, че студията са отговорили с предложение от 5%.

"Стигнахме до някои решения, но още от първия ден те не искаха да се ангажират смислено с най-ключовите въпроси", казва SAG-AFTRA.

Актьорите се присъединиха към членовете на Гилдията на американските писатели (WGA), които стачкуваха на 2 май, след като не успяха да постигнат споразумение с AMPTP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още