IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney предупреди, че бъдещите ѝ филми може да не бъдат излъчвани по кината във Франция

Причината е системата за разпространение на филмите в страната, която според Disney е "срещу потребителите"

15:58 | 17.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Disney ще пусне „Черната пантера: Уаканда завинаги“ по кината във Франция следващия месец, но предупреди, че най-големите ѝ филми може да отидат директно към стрийминга през 2023 г., освен ако наричаните от нея „антипотребителски“ правила за разпространение не бъдат изцяло реформирани, съобщава Financial Times.

Решението слага край на месеци дебати в Disney дали да използват блокбъстъра на Marvel – важен акцент в боксофиса календара на филмовата индустрия, за да застане срещу изключително ограничителния режим на излъчване в страната.

Франция вижда системата, която определя график кога филми, излъчвани по кината, могат след това да бъдат показвани по телевизията или стрийминг платформите, като ключов начин да защити филмовата си индустрия и кината.

Disney заяви в понеделник, че решението ѝ се основава на факта, че френските власти признават, че системата „трябва да бъде модернизирана“ и да се установи „ясен график за тези обсъждания“. Компанията обаче добави, че докато „не бъде намерено бързо и справедливо решение“, бъдещите филмови издания ще бъдат решавани на база „филм за филм“, намеквайки, че някои може да не бъдат пускани, ако не се постигне напредък.

Съгласно сегашните правила решението да пусне филм по кината няма да позволи на Disney да пусне продължението на „Черната пантера“ по стрийминг услугата си Disney Plus във Франция преди април 2024 г., и то само за пет месеца.

Освен ако не се договори партньорско споразумение с телевизия, филмът ще може да се върне в услугата Disney Plus и да остане там завинаги едва през ноември 2025 г. - три години след премиерата си по кината. През този период лентата ще трябва да бъде излъчвана по френска платена телевизия и безплатни канали. Извън Франция в същото време продължението на „Черната пантера“ вероятно ще се появи на Disney Plus още преди Коледа.

„Както сме заявявали и преди, вярваме, че френската система е срещу потребителите и поставя всички студия пред завишен риск от пиратство, ето защо повечето заинтересовани страни са съгласни, че трябва да бъде напълно реформирана“, казва Disney.

Конфликтът с Disney се случва, докато френските кина изпитват трудности да привлекат потребителите обратно към кината. Продажбите на билети през първите девет месеца на тази година са с около една трета по-ниски от тези през 2019 г. преди пандемията, сочат данни на Centre National du Cinéma. Само около 7,4 млн. билета са били продадени през септември – най-ниският брой за месец от 80-те години.

На фона на това заплахата на Disney да отреже френските кина от блокбъстърите си се възприема сериозно от индустрията и регулаторите. Намаляващите продажби на билети налагат директна заплаха не само за кината, но и за продуцентските компании, тъй като отличителната система на Франция за публично и частно финансиране на киното се базира на данък върху билетите, както и на вноски от телевизиите. По-малко холивудски блокбъстъри означават по-малко пари за френските кино продуценти.

Disney вече показа готовността си да задържи някои заглавия далеч от кината – анимацията „Чуден свят“, която ще има премиера следващия месец в САЩ, ще бъде излъчвана директно по Disney Plus във Франция. Серията от ленти на Disney за 2023 г. включват Guardians of the Galaxy Vol. 3, “Индиана Джоунс 5“ и „Малката русалка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още