IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки успеха на Грета Гъруиг с "Барби" Холивуд продължава да предпочита режисьори мъже

Според изследване жените са били едва 16% от режисьорите на 250-те най-печеливши филма на 2023 г.

15:47 | 02.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Грета Гъруиг. Снимка: Dia Dipasupil/Getty Images
Грета Гъруиг. Снимка: Dia Dipasupil/Getty Images

Филмът "Барби" е не само големият победител в киносалоните през миналата година, но и най-успешният във финансово отношение филм, режисиран от жена - Грета Гъруиг. Независимо от този успех обаче студиата все още предпочитат да наемат мъже режисьори за големите си проекти, показват изводите от ново проучване на Center for the Study of Women in Television and Film към щатския университет в Сан Диего. 

Според изследването жените са били едва 16% от режисьорите на 250-те най-печеливши филма на 2023 г. През 2022 г. този дял е бил 18%.

Жените режисьори като Грета Гъруиг, Емералд Фенъл, Селин Сон, София Копола са заснели някои от най-награждаваните филми на годината. Поп диви като Бионсе и Тейлър Суифт оглавяват бокс-офиса с концертни филми. Въпреки това успехът, признат и от критиците, и от публиката, не е променил общата картина. 

Жените са били 22% от всички режисьори, сценаристи, продуценти, монтажисти и оператори на 250-те най-печеливши филма на 2023 г. През 2022 г. този дял е бил 24 на сто. 75% от най-печелившите филми са предоставили работа на 10 или повече мъже на високи позиции. Едва 4 процента са предоставили работа на 10 или повече жени на високи позиции. 

Жените продуценти са били 26% от всички. Жените изпълнителни продуценти са били 24%, монтажистите - 21 на сто, сценаристите - 17%, композиторите - 14$, а операторите - 7 на сто. Това показва спад на общия брой жени сред продуцентите и сценаристите. Жените сред монтажистите и операторите са били приблизително колкото и през 2022 г.

Броят на жените зад кадър остава драматично нисък, казва Марта Лозън, която е автор на изследването и изпълнителен директор на Center for the Study of Women in Television and Film. 

Изследването е установило, че филмите с поне една жена режисьор предоставят работа на повече жени в сравнение с филмите с изцяло мъжки режисьорски състав. Когато жените са режисьори, 61% от сценаристите, 35% от монтажистите, 10% от операторите и 26% от композиторите са жени. При филмите с мъже режисьори жените са 9% от сценаристите, 18% от монтажистите, 7% от операторите и 11% от композиторите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Ама че левичарско-либерастка п.р.о,с,тотия.Холивуд се интересува от печалби, и това, че повечето печеливши филми са създадени от мъже режисьори не е някакъв резултат от злокобен сексистки заговор на шефовете на студията, а е следствие на това, че режисираните от мъже филми носят средно по-големи печалби.Ей, тва на малоу,умните активисти и вечни борци за права никога няма да им омръзне да търсят под вола теле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още