IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за закрила и развитие на културата ще реформира Национален фонд "Култура"

Затягат се контролните механизми за отчетност на дейността на Фонда, решиха депутатите

11:56 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Simon Dawson/ Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/ Bloomberg

С пълно единодушие от 161 гласа "За" депутатите приеха окончателно промените в Закона за закрила и развитие на културата. Целта на вносителите от ГЕРБ-СДС и ДПС e цялостна реформа в институционалната организация и дейността на Национален фонд "Култура", предаде БНР.

Променя се начинът, по който ще се избира изпълнителният директор на фонда. Той ще се назначава от министъра на културата с 4-годишен мандат след проведен конкурс. Досега управителният съвет на фонда избираше директора. Мандатът на настоящия ръководител на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев изтече миналата година.

В новия закон за културата са заложени контролни механизми за по-голяма отчетност на дейността на Национален фонд "Култура" и изпълнителният му директор вече ще носи отговорност за финансираните от фонда проекти.

Промените в уредбата на фонда са предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектите ще се финансират на конкурентен принцип, като обща рамка за финансиране ще се използват конкурсите.

Бюджетът на Фонда се обвързва с Министерството на културата и министърът е този, който ще определя общите условия за провеждане на конкурсите за финансиране.

Председателят на Комисията по култура и медии Тома Биков, който е един от вносителите на законопроекта, призова за ускоряване на започналите процедури.

Приетият закон предвижда създаване на публичен електронен регистър на професионалните артисти и специалисти в областта на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още