IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Бюджетът за култура се увеличава рекордно до 520 млн. лв.

Предвижда се двоен контрол върху търговете на лекарства

12:15 | 13.12.23 г. 3
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков по време съвместно изявление с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. От 387 млн. лв. парите за култура ще се увеличат на 520 млн. лв.

„Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото е приоритет за нашето управление“, каза Петков, цитиран от БНТ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че решението е взето след протеста на културните дейци. Дават се допълнително 68 млн. лв. за сценични изкуства, музеи и галерии, 5 млн. лв. за българските културни дружества и 15 млн. лв. за Фонд „Култура“.

По време на срещата е взето решение и за двоен контрол върху търговете на лекарства от страна на Министерството на здравеопазването и НЗОК, така че да е сигурно, че парите за лекарства отиват по предназначение, а не за некачествени обществени поръчки. В работната среща са участвали още представители на ДПС и експерти.

Поставена е и темата за модернизацията на службите, като ще заработи специален център за киберсигурност, който ще бъде финансиран, „така че да има истинско противодействие срещу фалшивите новини, срещу атаките, които се случват по интернет“, обясни Петков.

„Обединихме се в това независимо как преразпределяме разходите така, че да имаме основните приоритети сложени на масата – да не надхвърляме трите процента, защото еврозоната е наш общ приоритет и ще се борим тази година да бъдем точно в трите процента", каза Петков, имайки предвид заложения в бюджета дефицит от 3% от БВП. 

Кирил Петков определи изграждането на национална детска болница за огромен приоритет.

„Време е това да стане реалност“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 месеца
и тия бяха на хранилка при тиквата.... така че зада не създват проблеми, ето ви малко пари на вятъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
andy
преди 4 месеца
До: andy Както Шкумбата каза наскоро (по спомени) "Сега е по-лошо от социализма!" Западн(ал)ият фашизъм набира скорост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
andy
преди 4 месеца
така че да има истинско противодействие срещу фалшивите новини, срещу атаките, които се случват по интернет, обясни Петков. НАй-големият измамник ще се бори с фалшивите новини!!! "1984" е тук!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още