IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо AI ще вдигне високо летвата в киноиндустрията?

Много хора от индустрията ще загубят работните си места, но интересът към качествените истории ще остане, смята Богдан Дарев

15:19 | 20.02.24 г.

Изкуственият интелект (AI) ще промени цялата киноиндустрия, вдигайки летвата много високо по отношение на качеството. След появата на технологията и внедряването ѝ в киното зрителите няма да искат да гледат нищо, което не е направено на наистина много високо ниво. Това каза режисьорът Богдан Дарев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Ще има много хора, които ще загубят работните си места, но интересът към качествените и стойностни истории ще остане, смята той.

“Изкуственият интелект ще вдигне летвата много високо. Ще се открояват хората, които са супер професионалисти, които разказват истории, които докосват хората по света. Не мисля, че те трябва да се страхуват, че ще си изгубят работата. Но летвата ще бъде вдигната много високо и ще се отсеят много хора“, отбеляза Дарев.

"Не вярвам, че ще се изгуби почеркът на режисьора и актьорите, както и стойността на киното като изкуство... напротив, ние, хората, ще станем още по-търсени”, коментира той. 

Дарев, който е режисьор на филма “Кавал парк” - документално-художествено произведение - сподели, че големите платформи като Netflix имат практика за закупуване на документални филми, като средната цена на един качествен документален филм е 1 млн. долара.

“Най-високата цена, която Netflix е платил за документален филм, е 12 млн. долара. Има друга платформа, която е платила почти 20 млн. долара. Това е едно изкуство, което не само е търсено, но и търсенето нараства, защото игралното кино стана толкова масово, че хората търсят истинските, автентични истории, до които да се докоснат. Но все пак тези истории трябва да са направени по художествен и грабващ начин”, каза гостът в предаването.

“Кавал парк” е представен до момента и в Словакия, Ирландия, Великобритания, като идеята на създателите е да бъде продаден и на дистрибутори в тези страни, за да достигне до повече хора.

До момента филмът се възприема много добре, като тръгва на световно турне от Копривщица през 2022 година, сподели гостът. 

Филмът може да бъде видян в България от 23 февруари.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още