IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български стартъп за AI помага на компаниите да взимат решения

Стартъпът Fynt AI е преминал през най-престижния акселератор в Силициевата долина

11:30 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският стартъп Fynt AI е преминал през най-големия и престижен акселератор в Силициевата долина – Y Combinator.

Създадохме Fynt AI с идеята да използваме изкуствен интелект (AI) и да го обучим на вътрешните и външните данни на компаниите. Оказа се, че можем да създадем AI, който да помага за вземането на решенията на въпросните предприятия, разказа съоснователят и главен изпълнителен директор на Fynt AI Николай Господинов в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

„Нашата технология дава възможност да се вземат прецизни решения. Това, към което се стремим в момента, е с тези решения да се достигне до ниво клиент“, разказа Господинов.

Идеята за подобен стартъп се е зародила преди години, но приемът в Y Combinator е накарал съоснователите на Fynt AI да осъзнаят, че сега е правилният момент да я доразработят и развият. Допреди това стартъпът е бил финансиран изцяло от основателите си. Y Combinator допринася с 500 хил. долара начална инвестиция. Програмата е приключила с демо ден, в който младите предприемачи са презентирали пред инвеститори от Силициевата долина. Така са получили възможност да наберат потенциални допълнителни инвестиции. Подробности за допълнително набраните средства от Fynt AI се очакват скоро.

„През лятото, когато пуснахме първия ни продукт, говорихме с различни компании. Забелязахме, че в индустрии като търговия на дребно, производство и здравеопазване има много проблеми, които все още не са решени... Оказа се, че най-критичната нужда от нашето решение е в търговията на дребно и производството, защото там потенциалът е огромен. В момента те само събират данни, с които не знаят какво да правят“, разказа още той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването UpDate може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още