IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпът Neuralink на Илон Мъск за първи път постави имплант в мозъка на човек

Пациентът се възстановява добре, твърди милиардерът

09:47 | 30.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът на Илон Мъск Neuralink за първи път постави имплант в мозъка на човек, а милиардерът твърди, че пациентът се възстановява добре, предава Ройтерс.

„Първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни импулси“, посочва Мъск в публикация в социалната мрежа X. Става дума за активност на неврони, които Националният институт по здравеопазване на САЩ описва като клетки, които използват електрически и химически сигнали, за да изпращат информация около мозъка и към тялото.

Миналата година Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешение на компанията да проведе първия си опит с тестване на своя имплант върху хора – ключов момент в амбициите на стартъпа да помогне на пациентите да преодолеят парализата и редица неврологични заболявания.

През септември Neuralink заяви, че е получила одобрение за изпитване на технологията върху хора.

Изследването използва робот за хирургично поставяне на имплант в област на мозъка, която контролира намерението за движение, коментира Neuralink по-рано, добавяйки, че първоначалната му цел е да позволи на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само мислите си.

„Ултрафините“ нишки на имплантите помагат за предаването на сигнали в мозъка на участниците“, посочва Neuralink.

Първият продукт от Neuralink ще се нарича Telepathy, каза Мъск в отделна публикация в социалната мрежа X (Twitter).

Проучването PRIME на стартъпа е изпитание за неговата технология и ще послужи за оценка на безопасността на импланта и на хирургическия робот.

Neuralink не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за предоставяне на повече подробности.

Компанията е изправена пред призиви за проверка на протоколите ѝ за безопасност. По-рано този месец Ройтерс съобщи, че компанията е била глобена за нарушаване на правилата на Министерството на транспорта на САЩ относно придвижването на опасни материали.

Компанията беше оценена на около 5 млрд. долара през миналия юни, но в края на ноември четирима конгресмени поискаха Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ да разследва дали Мъск е подвел инвеститорите относно безопасността на нейната технология, след като ветеринарни записи показаха проблеми с имплантите при маймуните, включително случаи на парализа, гърчове и мозъчен оток.

На 10 септември Мъск написа в публикация в социална мрежа, че „нито една маймуна не е умряла в резултат на поставяне на имплант Neuralink”. Той добави, че компанията е избрала маймуни с тежки заболявания, които са в края на живота си, за да минимизира риска за здравите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още