IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Neuralink може да започне изпитания върху хора още тази година

Компанията планира да имплантира пациент с тетраплегия или параплегия, посочва милиардерът по време на престоя си във Франция

10:30 | 17.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският милиардер Илон Мъск очаква неговата компания за мозъчни импланти Neuralink да започне тестове върху хора още тази година, съобщава Ройтерс, цитирайки предприемачът, който е на посещение във Франция.

Говорейки по време на събитието на VivaTech в Париж, съоснователят на стартъпа каза, че Neuralink планира да имплантира пациент с тетраплегия или параплегия по време на уебкаст, наблюдаван от Ройтерс. Въпреки че Мъск не уточни колко пациенти ще имплантира компанията му или за какъв период от време, „изглежда, че първият случай ще бъде по-късно тази година“, изтъкна предприемачът, който е и главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla, на социалната платформа Twitter и на компанията за космически технологии SpaceX.

Миналия месец Neuralink заяви, че е получила разрешение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за първото си клинично изпитване върху хора, което представлява важен крайъгълен камък за стартъпа, тъй като е изправен пред разследвания от САЩ заради експерименти с животни. FDA призна, че е разрешила на Neuralink да използва своя мозъчен имплант и хирургически робот за изпитания, но отказа да предостави повече подробности.

Ако Neuralink успее да докаже, че устройството ѝ е безопасно за хората, все още ще са необходими няколко години, потенциално повече от десетилетие, за стартирането на по-широка дейност, което минава през  осигуряване на разрешение за търговска употреба. Компанията се конкурира и с други невротехнологични стартъпи, които вече са имплантирали своите устройства в хора.

Междувременно оценката на компанията се повиши през последните месеци до близо 5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 3
scott
преди 10 месеца
МЪСКИ, шибни си чир и мирясай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
sssaaa
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Я ни кажи коя е твоята Родина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Таварищи копейки, дето се плюнчите тук, сега ви е шанса да ви понапълнят празните кратуни - възползвайте се, че скоро и роботите-кучета на Бостън Дайнамикс ще са по-умми от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
sssaaa
преди 10 месеца
Е те отдавна са направили тези опити и вече имат даже реални приложения. Вижте Зеленски например, от Наркоман е станал Слуга. Какво повече има да се доказва, имат 100% успеваемост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 10 месеца
До: cyclop: Ама ше стате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
cyclop
преди 10 месеца
АМА ДА НЕ СТАНЕ КАТО С МАМУНИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още