IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски конгресмени настояват за разследване на Neuralink

Те не са сигурни дали контролът на изследванията върху животни е достатъчно строг

21:17 | 12.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Американските конгресмени ще поискат регулаторите да разследват дали екипът, съблюдаващ тестовете върху животни, извършвани от компанията на Илон Мъск за мозъчни чипове Neuralink, е допринесъл за неуспешни и прибързани експерименти, предава Ройтерс.

Ърл Франсис Блуменауер и Адам Шиф от Камарата на представителите, и двамата демократи, подписаха проектописмо до Министерството на земеделието (USDA) на Съединените щати с искането за разследване на това как Neuralink е наблюдавала експериментите си, съобщават от офиса на Блуменауер.

Шиф и Блуменауер са споделили текста си с колеги, за да съберат повече подписи, като планират да го изпратят на министерството в понеделник. В писмото се посочва, че случващото се е в отговор на статия от 4 май на Ройтерс, в която се посочва, че Neuralink е запълнила надзорния си съвет с хора от компанията, които могат да се облагодетелстват финансово от стартъпа, като осигурят регулаторно одобрение на новия мозъчен чип.

Въпросният съвет одобри експерименти, довели до ненужни смъртни случаи и страдания на животни, разкрива статия на Ройтерс от 5 декември миналата година. Говорител на Буменауер твърди, че USDA не е отговорила на по-ранните искания от властите за проучване на Neuralink след статията.

„Конгресът има значителен интерес да гарантира, че всички места, използващи животни за изследвания и тестове – независимо дали са управлявани от правителството, университети или частни компании – отговаря на минималните стандарти на Закона за хуманно отношение към животните“, гласи писмото.

Представители на Мъск и Neuralink, както и на министерството и генералният инспектор на агенцията, не са отговорили на запитванията за коментар по въпроса.

Neuralink вече е обект на федерални разследвания. На 5 декември Ройтерс писа, че главният инспектор на USDA разследва, по искане на федерален прокурор, потенциални нарушения на Закона за хуманно отношение към животните, който урежда начина, по който изследователите третират и извършват тестове върху определени видове животни. Това разследване също така се спира и на надзора на USDA върху Neuralink.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още