IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Neuralink ще започне първи тестове на мозъчни импланти при пациенти с парализа

Компанията на Илон Мъск прави крачка напред в развитието си

10:30 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Стартъпът за мозъчни чипове Neuralink на милиардера предприемач Илон Мъск съобщи, че е получил одобрение от независим съвет да започне набиране на участници за първото изпитване върху хора на неговия мозъчен имплант за пациенти с парализа, предава Ройтерс.

Пациентите с парализа, дължаща се на увреждане на цервикалния гръбначен мозък или амиотрофична латерална склероза, могат да отговорят на изискванията за проучването, се казва в съобщението. Не се разкрива колко участници ще бъдат включени в изпитването, което ще отнеме около шест години, за да бъде завършено.

Проучването ще използва робот за хирургично поставяне на имплант в част от мозъка, която контролира намерението за движение, обяви Neuralink, добавяйки, че първоначалната му цел е да позволи на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки мислите си.

Компанията, която по-рано се надяваше да получи одобрение за имплантиране на своето устройство на 10 пациенти, преговаряше за по-малък брой пациенти с Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, след като агенцията изрази опасения за безопасността, твърдят настоящи и бивши служители. Не е известно колко пациенти все пак е одобрила администрацията.

Мъск има големи амбиции за Neuralink, посочвайки, че тя ще улесни бързите хирургически поставяния на чиповете ѝ за лечение на състояния като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

През май компанията заяви, че е получила разрешение от властите за първото си клинично изпитване върху хора, когато федералните власти вече разглеждаха работата ѝ по тестовете върху животни.

Дори и устройството да се окаже безопасно за човешка употреба, все пак ще е нужно повече от десетилетие преди стартъпът да си осигури разрешение за търговската му употреба, твърдят експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още