IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепен от Бил Гейтс и Джеф Безос стартъп откри мащабно находище на мед в Замбия

KoBold Metals използва изкуствен интелект за създаване на "Google карти" на земната кора, за да открива нови находища на мед, литий, кобалт и никел

19:35 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базираната в Калифорния компания за проучвания на метали KoBold Metals, подкрепена от милиардери като Бил Гейтс и Джеф Безос, обяви, че е открила огромно находище на мед в Замбия.

Рядкото откритие на мащабно находище на мед може да помогне в световната надпревара за осигуряване на доставки на материали, които са от решаващо значение за енергийния преход. Търсенето на мед е голямо поради използването ѝ в сектора на възобновяемите енергийни източници и електрическите превозни средства.

Говорител на KoBold Metals коментира пред CNBC, че компанията вярва, че нейният меден проект Mingomba в Замбия "ще бъде една от най-големите големи медни мини с високо качество в света".

"По размер и качество тя е от мащаба на Kakula", заявява президентът на KoBold Metals Джош Голдман в корпоративно изявление, споделено в профила на фирмата в социалната мрежа X. Гигантската медна мина Kamoa-Kakula се намира точно отвъд северната граница на Замбия в Демократична република Конго.

Канадската минна компания Ivanhoe Mines, основана от магната милиардер Робърт Фридланд, притежава близо 40% от медната мина Kamoa-Kakula. Тя описва комплекса като "най-бързо развиващата се голяма медна мина в света с най-високо качество и най-ниски въглеродни емисии". Миналата година тя е произвела близо 400 хил. метрични тона мед.

Замбия е вторият по големина производител на мед в Африка след Демократична република Конго.

KoBold Metals твърди, че използва изкуствен интелект за създаване на "Google карти" на земната кора, за да помогне за откриването на нови находища на мед, литий, кобалт и никел.

Сред инвеститорите на стартъпа от Силициевата долина са американската компания за рисков капитал Andreessen Horowitz, норвежкият енергиен гигант Equinor, най-голямата минна група в света BHP и Breakthrough Energy - фонд за климата и технологиите, основан от Бил Гейтс през 2015 г. Сред спонсорите на Breakthrough Energy са Рей Далио от Bridgewater Associates, Ричард Брансън от Virgin Group, Джак Ма от Alibaba и Джеф Безос от Amazon.

KoBold Metals възнамерява да започне производство на мед в мината си в Замбия в рамките на 10 години в проект, който може да има значителни икономически последици за африканската държава.

"Това, което са открили, е феноменално", коментира Джито Каюмба, специален помощник на президента на Замбия по въпросите на икономиката, инвестициите и развитието.

Международната агенция по енергетика предупреди, че сегашното световно предлагане на критично важни минерали не отговаря на необходимото количество за трансформиране на енергийния сектор, предвид сравнително високата географска концентрация на производството на много елементи на енергийния преход.

По-голямата част от запасите от редкоземни елементи се намират в Китай. Виетнам, Бразилия и Русия също са основни държави по отношение на запасите от редкоземни елементи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още