IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hipgnosis, изкупила музикалните каталози на редица звезди, бе продадена за 1,4 млрд. долара

Купувач е американската независима музикална компания Concord

22:29 | 18.04.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Базираната в Нашвил независима музикална компания Concord е договорила закупуването на британската Hipgnosis Songs Fund за 1,4 млрд. долара, обявиха дружествата в четвъртък. Така американската компания печели правата над музикалните каталози на изпълнители като Шакира и Нийл Йънг, съобщава Ройтерс.

Hipgnosis – компания за инвестиции в музикални права, основана от ветерана в индустрията и бивш главен изпълнителен директор Мерк Меркуриадис, започна стратегически преглед миналата година, след като недоволство сред акционерите доведе до промени в управителния съвет, преоценка на портфолиото и спор с инвестиционния консултант относно кол опция.

Инвеститорите ѝ ще получат по 1,16 долара на акция, което е премия от около 32% спрямо цената на затваряне от сряда въз основа на текущите валутни курсове. Акциите на Hipgnosis, които бяха листнати в Лондон през 2018 г. и поевтиняха с над 45% спрямо върха си от 2021 г., поскъпнаха с 31% до 92,5 пенса.

Hipgnosis купи няколко каталога с музикални права през годините и привлече инвеститори със стабилен източник на доходи от възнаграждения от стрийминг и изпълнения. Колебливите оценки на фона на високите лихви обаче оказват натиск върху групата.

Анализаторите казват, че фокусът сега е върху инвестиционния консултант на Hipgnosis HSM, който е подкрепен от Blackstone и притежава кол опция съгласно споразумение за инвестиционни консултации, което му дава правото да закупи портфолиото на фонда, ако и когато споразумението бъде прекратено.

Меркуриадис, който е бил мениджър на изпълнители като Елтън Джон и Бионсе, е основател и на HSM, където сега е председател.

„Основната несигурност на този етап е дали инвестиционният съветник ще задейства опцията за покупка на портфейла и ще се върне с необходимата по-висока оферта“, пише анализаторът на Jefferies Матю Хоуз в бележка.

Председателят на Hipgnosis Робърт Нейлър насърчи HSM и Blackstone да се споразумеят за организирано прекратяване на споразумението, като каза, че това ще „сложи край на период на несигурност за всички заинтересовани страни в Hipgnosis“.

„Меркуриадис има да защитава репутация и е малко вероятно да се откаже без битка“, казва анализаторът на AJ Bell Ръс Молд.

Неговият представител и Blackstone не отговориха веднага на искане за коментар.

Concord, подкрепян от Apollo, е косвено контролиран от Alchemy Copyrights, която придоби музикалния инвеститор Round Hill Music миналата година под председателството на Нейлър.

Нейлър се присъедини като председател на Hipgnosis от Round Hill през ноември.

Сделката с Concord, подкрепена от борда на Hipgnosis, трябва да бъде одобрена от акционерите.

През октомври акционерите отхвърлиха предложената от фонда сделка за 440 млн. долара за продажба на 29 каталога на Hipgnosis Songs Capital – партньорство между Blackstone и HSM – поради опасения за оценката.

Издателското звено на Concord включва автори на песни като Daft Punk и Марк Ронсън като част от списъка си, се казва в сайта на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още