IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Puma ще оглави Adidas от началото на 2023 г.

Сегашният шеф на Adidas Каспер Рорстед ще се оттегли в петък, а главният финансов директор Харм Олмайер ще заеме временно поста му

17:54 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията за спортни стоки Adidas избра бившия шеф на Puma Бьорн Гулден за следващия си главен изпълнителен директор, който ще заеме поста от 1 януари, докато германската компания се опитва да продължи напред след кризата заради прекратеното партньорство с рапъра Йе, предава Bloomberg.

Сегашният шеф на Adidas Каспер Рорстед ще се оттегли в петък, а главният финансов директор Харм Олмайер ще заеме временно поста му до края на годината, съобщи компанията в изявление.

Миналата седмица Adidas заяви, че Гулден е потенциален наследник на Рорстед, след като Puma обяви напускането на норвежеца.

Акциите на Adidas поскъпнаха с 4,8% във Франкфурт след новината. Книжата са поевтинели с около 25% през шестгодишното управление на Рорстед.

57-годишният Гулден ще наследи компания, обхваната от кризи на няколко континента. Наскоро Adidas прекрати партньорството си Yeezy след серия от обидни и антисемитски коментари на хип-хоп звездата и дизайнер, известен преди като Кание Уест.

Това повдига въпроси за това как Adidas ще запази интереса към спортните си обувки. Yeezy формира почти половината от общата печалба на компанията през последните години.

Гулден „познава индустрията изключително добре и се възползва от богата мрежа в спорта и търговията на дребно“, коментира Томас Рабе, председател на надзорния съвет на Adidas, в изявление.

В същото време компанията се бори да си спечели обратно потребителите в Китай, който преди бе най-бързо разрастващият се неин пазар. Продажбите се сринаха в страната с поне една трета през първото полугодие на 2022 г. заради бойкот от страна на потребителите и предизвикателствата пред Adidas в привличането на местни известни лица, които да рекламират продуктите ѝ. Конкурентът ѝ Nike също изпитва трудности в Китай, но изглежда се справя по-добре, печелейки обратно някои потребители.

За Гулден смяната на компаниите в някои отношения би трябвало да бъде гладка. Централата на Adidas най-малкото е разположена в близост до тази на Puma, в покрайнините на баварския град Херцогенаурах, на няколко часа северно от Мюнхен.

От друга страна, Гулден, който е от Норвегия, работи за Adidas като старши вицепрезидент по дрехите и аксесоарите от 1992 до 1999 г. Освен това Гулден беше главен изпълнителен директор на датския бранд за бижута Pandora, преди да стане шеф на Puma през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още