IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бьорн Гулден напуска Puma след 9 години начело на концерна

Напускането му подхранва спекулациите, че може да поеме лидерския пост в конкурента Adidas 

16:51 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Гулден. Снимка: Bloomberg
Гулден. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Puma Бьорн Гулден напуска производителя на спортни стоки в края на годината. „Настоящият ми договор с Puma изтича на 31 декември 2022 г. и след девет години реших да не го подновявам", заяви той в петък.

Постът на норвежеца ще бъде поет на 1 януари от Арне Фройнд, който едва миналата година беше повишен в Борда като главен търговски директор. 42-годишният мениджър ще получи четиригодишен договор, пише Handelsblatt. 

Съобщението, което изненада и мнозина в Херцогенаурах, предизвика спекулации за евентуално преминаване на Гулден към по-големия конкурент Adidas. „Те търсят човек с кариера като тази на Гулден в Adidas", казва пред Handelsblatt вътрешен източник от бранша. „Той би бил идеален партньор и би могъл да внесе различна корпоративна култура". 

Книжата на Adidas със силен ръст

Цената на акциите на Adidas значително увеличи ръста си след обявяването на промяната и в следобедните часове се изстреля нагоре с повече от 22%. На моменти акциите на Puma загубиха повече от десет процента.

Неотдавна Гулден реагира уклончиво на въпроса дали иска да наследи Каспер Рорстед в по-големия конкурент. Той каза само, че не му е предложена работа. „Все още имам много енергия за оперативна позиция през следващите пет до десет години, но това би било твърде дълго за Puma", каза той в петък.

Понастоящем Puma се справя много по-добре от Adidas. Това отново се прояви през третото тримесечие. Puma увеличи валутно коригираните си приходи със 17% до рекордните 2,35 милиарда евро.

От друга страна, приходите на Adidas нарастват само с 4% до 6,4 млрд. евро, което е по-слабо от очакваното, главно поради проблемите в Китай. Главният изпълнителен директор Рорстед вече няколко пъти трябваше да коригира целите за текущата година в посока надолу и обяви ранното си напускане през следващата година.

В Adidas имаше оплаквания от грубия стил на управление на датчанина. Затова надзорният съвет търси наследник с приобщаващ стил на ръководство. Гулден е изключително популярен в Puma. „Той е много автентичен и страхотен шеф", казва един от мениджърите на Puma. Компамията не коментира допълнително причините за напускането.

„Благодарим на Бьорн Гулден за изключителния му принос по време на повече от деветте му години в Puma, през които той върна групата на пътя на успеха и сега гарантира, че напуска компанията в най-добрата ѝ форма", заяви в петък председателят на надзорния съвет Хелоиза Темпъл-Бойер.

Наследникът Фройнд работи за Puma повече от десет години и е член на управителния съвет от малко повече от година. Наред с други неща, той отговаря за корпоративната стратегия като генерален мениджър. „Той носи семейството на Puma в сърцето си и ще гарантира, че Puma ще остане най-добрият партньор за търговците на дребно, доставчиците и спортистите на компанията", казва Темпъл-Бойер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още