IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas снижи прогнозата за печалбата си за пореден път

Миналия месец компанията сложи край на партньорството си с рапъра Ye и на печелившата си линия спортни обувки Yeezy

11:05 | 09.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спортната компания Adidas снижи прогнозата си за печалбата си за трети път от юли насам, след като сложи край на партньорството си с рапъра Ye и на печелившата си линия спортни обувки Yeezy, съобщава Bloomberg.

Германската компания сега очаква неутралните спрямо валутите приходи за годината да се увеличат с между 1 и 3% спрямо предишната прогноза за ръст между 4 и 6%. Adidas снижи и прогнозата си за оперативния марж тази година до 2,5% от 4%, се посочва в изявлението.

По-ниските цели отразяват решението на компанията от миналия месец да сложи край на сътрудничеството си с рапъра и дизайнер, преди познат като Кание Уест, след серия от обидни и антисемитски коментари от негова страна. Линията Yeezy формираше около половината от общата печалба на Adidas, посочват анализатори.

Производителят на спортни обувки обяви във вторник, че Бьорн Гулден – бившият главен изпълнителен директор на конкурента Puma, ще поеме ръководството на Adidas от януари. Компанията иска да съживи резултатите си на фона на серия предизвикателства, включително в Китай – преди водещ пазар на Adidas, където продажбите са намалели с около една трета до края на септември заради бойкот на потребителите срещу западните брандове.

Търсенето на западните пазари започна да показва още, че потребителите усещат влиянието от ускоряващата се инфлация и опасенията за потенциална рецесия. Това създава ситуация, в която непродадените стоки се трупат.

Adidas се надява, че Световното първенство по футбол, което започва този месец, ще подсигури тласък на резултатите. Обикновено събитието води до ръст на продажбите на спортни екипи и футболни стоки – макар че необичайното време на тазгодишното събитие засега ограничава вълнението сред феновете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още