IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas прекратява партньорството си с Кание Уест

Компанията ще се присъедини към Gap и модния бранд Balenciaga на Kering, които прекъснаха преждевременно отношенията си с Уест

12:36 | 25.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията за спортни стоки Adidas планира да сложи край на партньорството си с Кание Уест, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Дотук се стигна след серия обидно поведение на рапъра и дизайнер, което превърна преди процъфтяващ бранд за спортни обувки в гръмоотвод за критики.

Германската компания може да обяви хода официално още днес, казват източниците, поискали анонимност заради частния характер на обсъжданията. Представител на Adidas не е отговорил веднага на исканията за коментар.

Adidas ще се присъедини към Gap и модния бранд Balenciaga на Kering, които прекъснаха преждевременно отношенията си с Уест, сега известен като Ye. Рапарът направи противоречиви изказвания, включително антисемитски публикации в социалните медии през последните седмици, и реши да прекрати връзките си с корпоративните си партньори. Ye не е бил открит веднага за коментар.

Решението на Adidas следва седмици обсъждания в компанията, която през последното десетилетие превърна линията Yeezy – заедно с Ye – в бранд, който формира 8% от общите продажби на Adidas, показват няколко оценки на анализатори на Wall Street.

Този успех обаче идва с множество разногласия между партньорите. Ye обвини Adidas, че копира идеите му и управлява зле бранда и се подигра с напускащия главен изпълнителен директор Каспер Рорстед в социалните медии. В същото време Adidas заяви, че на няколко пъти е опитала и не е успяла да разреши проблемите с Ye в частни срещи.

Изпълнителят каза през септември, че иска да договори с Adidas да получава безсрочно 20% хонорар от всички обувки, които е създавал.

След това Ye предизвика още полемика, носейки тениска на модната седмица в Париж с думите White Lives Matter (Животът на белите има значение). По-късно той бе блокиран от профилите си в Twitter и Instagram след няколко антисемитски коментара, които предизвикаха широка реакция сред потребители и знаменитости. Някои дори призоваха хората да бойкотират продуктите на Adidas, докато партньорството не бъде отменено.

Ситуацията с Ye е едно от множеството главоболия за Adidas, която търси нов главен изпълнителен директор, който да поеме поста през 2023 г. Компанията понижи прогнозата си за печалба няколко пъти тази година на фона намаляващото търсене на обувките и дрехите ѝ в Китай и засилващите се сигнали за икономически проблеми в Европа и Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Да разбираме ли, че за адидас живота на белите няма значение? Или държат да се позиционират като марка "пазарувана" само от чeрни? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още