IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Adidas поевтиняха, след като сложи на пауза отношенията си с Кание Уест

Компанията ще преразгледа сътрудничеството си на фона на нарастваща язвителност с най-големия си корпоративен партньор

12:37 | 07.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията за спортни стоки Adidas сложи отношенията си с изпълнителя Кание Уест на пауза, преразглеждайки ги на фона на нарастваща язвителност между дизайнера и най-големия му корпоративен партньор. Решението изпрати цената на акциите на германската марка надолу, съобщава Bloomberg.

Adidas заяви в четвъртък вечерта, че преразглежда затрудненото си партньорство, след като неведнъж се е опитвала да разреши ситуацията конфиденциално. Акциите поевтиняха с 3% в ранната търговия във Франкфурт в петък, доближавайки се до 6-годишно дъно.

Уест, който сега използва псевдонима Ye, отговори в Instagram, наругавайки Adidas. Той от дълго време има разногласия с компанията за това как се управлява линията. По-късно той изтри публикацията си.

Уест наскоро атакува и главния изпълнителен директор на Adidas Каспер Рорстед, който планира да се оттегли през 2023 г. Дни след като това стана ясно през август, Уест публикува фалшива новина в Instagram профила си, обиждайки Рорстед, но след това бързо я изтри.

Adidas заяви, че споразумението Yeezy, което изтича през 2026 г., е сред най-успешните колаборации в спортните обувки в историята. Линията формира около 8% от продажбите на Adidas, заяви анализаторът на Cowen Джон Кернан в бележка от 16 септември.

Партньорството, създадено преди около десетилетие, бе ключов двигател зад растящите продажби на Adidas преди пандемията. Отношенията обаче се влошиха през последните няколко години, особено след като дългогодишният мениджър на Adidas Ерик Лидтке – който ръководеше сътрудничеството – напусна компанията през 2020 г. Оттогава насам Уест все повече критикува управлението на Adidas по отношение на линията Yeezy и призова за място в неизпълнителния надзорен съвет на германската компания. Уест обаче никога не получи предложение за подобно място.

Миналия месец Ye и другият му изтъкнат популярен партньор Gap се разделиха на фона на подобни раздори. Споразумението трябваше да продължи до края на 2030 г.

В интервю за Bloomberg през септември Ye се отрече от корпоративните си сделки и заяви, че е време да прави бизнес сам, споделяйки планове да отвори собствени магазини.

„Време е да се справя сам“, каза той. „Вече без компании между мен и публиката ми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още