IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 5 от първенствата в Европа са похарчили над 5,7 млрд. евро за трансфери този сезон 

Сумата е с 47% по-висока, отколкото през сезон 2021/22, показват изчисления на TransferMarket

11:37 | 06.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Енцо Фернандес се присъедини към Челси. Снимка: Енцо Фернандес
Енцо Фернандес се присъедини към Челси. Снимка: Енцо Фернандес

През последните две десетилетия, откакто разходите за трансфери започнаха да се увеличават, европейските футболни клубове похарчиха десетки милиарди евро за подписване на договори с нови играчи. Сделките за мегасуми продължиха и през този сезон, като помогнаха на клубовете от големите пет европейски лиги да поставят нов рекорд по трансферни разходи.

Според данните, представени от CasinosEnLigne.com, европейските първенства от Топ 5 заедно са похарчили за трансфери през този сезон главозамайващите над 5,7 млрд. евро, или с 47% повече, отколкото през футболния сезон 2021/22.

Общите разходи за трансфери във Висшата лига в Англия нарастват с 83% спрямо предходния сезон и достигат 3,1 млрд. евро

За европейските клубове от най-висока класа стана обичайно да пръскат пари, когато подписват договори с нови играчи. Но трансферният пазар за сезон 2022/23 г. беше наистина луд и генерира доста мегасделки с високи цени.

Енцо Фернандес се присъедини към Челси от Бенфика в края на януарския трансферен прозорец в сделка на стойност 121 млн. евро - най-голямата през този сезон. Звездата на Манчестър Юнайтед Антони направи втората по големина сделка, след като се присъедини към „червените дяволи" за 95 млн. евро. Все пак това беше само капка в морето от общите трансферни разходи на Висшата лига през сезон 2022/23.

По данни на TransferMarket футболните клубове от големите пет лиги са похарчили общо 3,86 млрд. евро за трансфери през сезон 2020/21. Трансферите от английската Висшата лига съставляват 43% от тази стойност, като сделките са на стойност 1,68 млрд. евро. Клубовете от италианската Серия А направиха вторите по големина разходи през миналия сезон в размер на 830 млн. евро. Следват Бундеслигата, френската Лига 1 и испанската Ла Лига, съответно с 488 млн. евро, 480 млн. евро и 385 млн. евро.

Но благодарение на последния си договор за излъчване, за който се съобщава, че е на стойност 12,7 млрд. евро през следващите три сезона, английската Висшата лига постави още един рекорд по трансферни разходи и допълнително затвърди позицията си в европейския футболен пейзаж.

 

Данните на TransferMarkt показват, че клубовете от Висшата лига са похарчили общо 3,08 млрд. евро за трансфери през този сезон, или с 83% повече, отколкото през 2021/22 г., с което са счупили предишния рекорд за разходи от 2,2 млрд. евро, поставен през сезон 2017/18 г. Това означава, че клубовете от Висшата лига са похарчили почти четири пъти повече от италианските клубове от Серия А, които се доближават най-много до тях с разходи от 824 млн. евро. Лига 1 (Франция) е направила третите по големина трансферни разходи през сезон 2022/23 г. в размер на 697 млн. евро. Следват Ла Лига (Испания) и Бундеслигата (Германия), съответно с 560 млн. евро и 553 млн. евро.

Само в Италия има спад на трансферните разходи 

Въпреки че Висшата лига е на различно финансово ниво от останалите първенства, повечето от тях също отбелязват впечатляващо увеличение на трансферните разходи през сезон 2022/23. През този сезон клубовете от Бундеслигата са похарчили 65,8 млн. евро, или 13% повече за трансфери.

И в Лига 1, и в Ла Лига се наблюдава огромно увеличение на трансферните разходи с 45% в сравнение с миналия сезон. Френските клубове от първото местно ниво са похарчили 697,4 млн. евро за трансфери, което е с 216 млн. евро повече от миналия сезон, а общите разходи за трансфери в Испания са скочили с почти 175 млн. евро, като се увеличават от 385,1 млн. евро до над 560 млн. евро.

Статистиката показва, че Серия А е единствената лига от Голямата петорка, в която има спад на трансферните разходи. По данни на TransferMarkt италианските футболни клубове са похарчили 824,2 млн. евро за трансфери през сезон 2022/23, или с 6,3 млн. евро по-малко от миналия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Лелеле, за тия пари толкоз танкове щяха да купят за Украина! Само да бяха построили завод за тях. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още